Žareća kraljica ljekovitog bilja - kopriva

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 2531
  • Print

Postoji priča o tibetanskom svecu po imenu Milarepa, za kojega se kaže da je desetljećima živio samo od meditacije i – koprive. Biljka koju često, kao i maslačak, čupamo iz zemlje i tretiramo kao korov zapravo je divan dar prirode i odličan pomagatelj u liječenju cijelog niza zdravstvenih stanja.

 

b2ap3_thumbnail_kopriva1.jpg

 

Već stotinama godina travari diljem svijeta preporučuju upravo koprivu kao najbolju prirodnu pomoć za otklanjanje neugodnih tegoba koje prate giht i artritis, anemiju, alergije i bolesti mokraćnog sustava i prostate, te razne kožne promjene – od osipa do ugriza insekata. Kopriva sadrži nekoliko biološki aktivnih i moćnih komponenti među kojima se ističe kvercetin, flavonoid snažnog antioksidativnog djelovanja. Antioksidanti pomažu eliminaciju štetnih slobodnih radikala (nestabilne molekule koje oštećuju stanice čovjeka i DNK) iz organizma. Uz kvercetin, kopriva sadrži i beta-sitosterol koji pomaže očuvanju zdravlja srca i krvnih žila.

List koprive je jedan od najljekovitijih biljnih lijekova uopće, a zbog obilja nutrijenata tradicionalno se koristi kao proljetni tonik budući da ima nježan, stimulirajući utjecaj na limfni sustav i pripomaže detoksikaciji. Zbog svoje blagosti, kopriva predstavlja jednu od najsigurnijih alternativnih terapijskih pripravaka, naročito u liječenju kroničnih bolesti koje zahtijevaju dugotrajan tretman.

Zbog visokog sadržaja željeza i vitamina C (koji pomaže apsorpciju željeza) kopriva predstavlja izvrsnu pomoć u liječenju anemije i kroničnog umora, posebice kod žena.

Kopriva potiče eliminacije urata iz zglobova i pokazuje alkalizirajući diuretski učinak. Jedna od brojnih studija donijela je dokaze o pozitivnom djelovanju koprive na upalne bolesti zglobova – ublažavanje boli i posljedičnog otežanog kretanja. Također, ona može pomoći i u liječenju astme, osipa i respiratornih alergija, te kod povišene tjelesne temperature.

Kopriva pokazuje adstringentno djelovanje pa može biti vrlo djelotvorna kod proljeva, hemeroida, bolesti mokraćnog sustava (prvenstveno kamence), te upalnih bolesti usne šupljine i ždrijela. Često se list koprive koristi u liječenju simptoma neuravnotežene funkcije probavnog sustava, kao što su napuhnutost i mučnina. Muškarci s povećanom prostatom često posežu upravo za čajem od koprive kako bi otklonili neugodne simptome svog stanja – noćno mokrenje, česti nagoni za mokrenjem, bol pri mokrenju ili nemogućnost mokrenja.

Neka istraživanja donose indicije o antitumorskom djelovanju koprive pa možemo reći da kopriva može biti izvrstan prirodni zaštitnik protiv karcinoma, kardiovaskularnih oboljenja i pada imuniteta.

No, to nije sve :) Ova čudesna biljka se može koristiti i za vanjsku primjenu – ispiranje kose čajem od koprive pomaže u regeneraciji folikula dlake, te daje sjaj kosi.

 

b2ap3_thumbnail_kopriva-aj.jpg

 

Dakle, sumirajmo neke od pozitivnih učinaka koprive na naš organizam:

Stimulira imunosni sustav

Ublažava simptome artitisa

Pomaže eliminaciju urata iz zglobova

Pomaže u terapiji dijabetesa

Prirodni lijek za anemiju

Tonizira maternicu

Ublažava simptome menopauze

Pomaže u smirivanju mentrualnih grčeva i napuhanosti

Prirodna pomoć u eliminaciji bubrežnih kamenaca

Uspješno zaustavlja krvarenje

Ublažava simptome upale

Pomaže u liječenju kožnih oboljenja

Otklanja dijareju

Pomaže u liječenju bolesti usne šupljine i uklanja zubni plak

Potencijalna pomoć u ublažavnju simptoma multiple skleroze i išijasa

Prirodna potpora endokrinološkom sustavu – štitnjača, slezena i gušterača

Pokazuje iznimno antimikrobno djelovanje

 

Treba li nam još dokaza o blagotvornom utjecaju ove divne, proljetne biljke? :)

0