Dobrobiti crnog čaja ili - zašto bake uvijek imaju pravo?

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1903
  • Print

Hladan, vjetrovit dan, zubato zimsko sunce još ne želi predati tron proljeću. Ulazim u toplu bakinu kuću, voda vrije na štednjaku, a ona pred mene stavlja najfinije domaće čajne kekse i šalicu ruskog, indijskog ili, službeno, crnog čaja. Privlači me toplina šalice i tople pare koje se dižu iz ovog tamnog, snažnog napitka.

 

b2ap3_thumbnail_crni1.jpg

 

„Popij, dijete, dobro će ti doći“, govori gledajući me očima punih ljubavi. Promatram ju – taj vremešni paketić nježna lica, nepresušne energije i iskustva. Kako je moguće da tako dobro izgleda i da je energičnija nego ja, trostruko mlađa? Možda tajna leži u ovom primamljivom napitku kojim me ponudila?

Htjeli mi to priznati ili ne, kad nas bake zaskoče narodskim savjetima i bapskim pričama – najčešće imaju pravo, a rezultati mnogih studija potvrđuju ono bakino: „Popij, dijete, dobro će ti doći“.

 Dokazi o dobrobiti crnog čaja već su dugo prisutni pa ako razmišljate o uvrštavanju u svakodnevni život i prehranu njegove zdravstvene dobrobiti zasigurno mogu biti ključan faktor u toj odluci. Najveća razlika između crnog i ostalih čajeva, npr. bijelog i zelenog, jest što je crni čaj više oksidiran što za rezultat ima izraženiju aromu i veću količinu kofeina. Iduća razlika leži u činjenici da crni čaj svoj istančani okus i aromu održava puno dulje od ostalih čajeva. Bogate i pune arome, crni čaj ne predstavlja samo užitak za nepce, već i pametan odabir u svrhu unaprjeđenja zdravlja.

 

b2ap3_thumbnail_crni3.jpg
 
Pozitivna svojstva crnog čaja:

 

1. Ne sadrži sol, masnoće niti ima kalorijsku vrijednost  

Ako krenemo od pretpostavke da crni čaj konzumirate bez dodataka kaloričnih sladila, tada uživate u šalici napitka koji nema kalorija, masnoća ni soli. Ova je osobino posebice važna osobama koje žele izgubiti suvišne kilograme ili održavati željenu težinu. U biti, ako se u svojoj ishrani odlučite samo na zamjenu gaziranih i slatkih pića crnim čajem, činite svom tijelu veliku uslugu – reducirate unos „praznih“ kalorija koje, neminovno, vode do povećanja tjelesne težine. Također, pretjeran unos soli povezan je sa širokim spektrom iznimno ozbiljnih zdravstvenih stanja i bolesti, dok povećani unos masnoća ima za rezultat jednaka stanja.

2. Smanjuje rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti

Tijekom godina, neke su studije pokazale da postoji direktna veza između povećanog unosa crnog čaja i smanjenja razvoja kardiovaskularnih bolesti. Bostonsko sveučilište je 2001. godine pokrenulo studiju kojom se b2ap3_thumbnail_crni2.jpgnastojalo utvrditi doprinosi li redovita kratkotrajna ili dugotrajna konzumacija crnog čaja reverzibilnosti stanja koje se naziva endotelna vazomotorna disfunkcija, a koje je često u pacijenata s razvijenom arterijskom koronarnom bolesti. Ova je disfunkcija zapravo bitan pokazatelj nekih mnogo težih kardiovaskularnih oboljenja. Rezultati ove studije pokazuju da konzumacija crnog čaja dovodi do smanjenja simptoma kardiovaskularnih bolesti. Također, flavonoidi crnog čaja doprinose snižavanju razina „lošeg“, a povisuju razinu „dobrog“ kolesterola.

3. Bogat antioksidansima

Jedna od najvažnijih dobrobiti koje šalica kvalitetnog crnog čaja nosi jest obilje antioksidansa. Crni čaj je produkt Camelia sinensis, biljke krcate organskimmolekulama poznatijima pod imenom polifenoli. Ove su tvari jedna vrsta antioksidansa, a dokazano je da antioksidansi imaju blagotvoran učinak kako na zdrav organizam, tako i na onaj u borbi s bolesti – od ozljeda mozga i liječenja problema sa sluhom pa sve do Parkinsonove bolesti. Također, nedvojbeno je da crni čaj ima veliku ulogu u prevenciji malignih oboljenja kao što su karcinom jajnika, pluća, kože i debelog crijeva

4. Doprinosi očuvanju zdravlja zubiju i odgađa starenje

Čaj sadrži fluor, koji jača zubnu caklinu i na taj način čuva zube od propadanja. Također, smatra se da crni čaj odgađa proces starenja, a mnoge kreme i losioni s prefiksom „anti-aging“, danas dostupni na tržištu, sadrže ekstrakt ovog čaja.

 

Mnoštvo prikupljenih informacija o pozitivnom djelovanju crnog čaja potaknulo me da ga uvrstim u svoju svakodnevicu i time još više unaprijedim brigu za svoje zdravlje. Vas potičem na isto, jer, u konačnici – baka uvijek ima pravo :)

0