9 razloga zašto je bolje piti čaj nego kavu

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1485
  • Print

Zašto je čaj bolji od kave?

U životu uvijek postoje mala natjecanja – ljubitelji mačaka protiv ljubitelja pasa, ljubitelji planina protiv ljubitelja plaže, ljubitelji čaja protiv ljubitelja kave. Oba napitka sadrže kofein, te su oba odabir za jutarnje buđenje, ali razbuđuju na različit način.

 

A razliku vam donosim u nastavku, pogledajte zašto je čaj bolji napitak od kave:

 

1. Čaj fantastično hidratizira tijelo.

U današnje vrijeme čaj se često promiče kao najbolji napitak, čak bolji i od vode. Osim što je nekaloričan, ima fenomenalnu aromu, može se piti topao i hladan, a najkvalitetniji čajevi u rinfuzi donose nebrojene blagodati. Sposobnost rehidracije je osobito važna ljeti, kada se puno znojimo i gubimo mnogo tekućine.

 

2. Prevenira kronična i maligna oboljenja

Činjenica je da rezultati mnogih studija potvrđuju da je redovita konzumacija čaja povezana s prevencijom mnogih kroničnih i malignih oboljenja. S ovom iznimnom dobrobiti za zdravlje Kinezi su upoznati već tisućama godina, kada je legendarni kineski car Shen Nung opisao utjecaj čaja na zdravlje ljudi.

 

3. Čaj nas duže drži budnima

Sadržaj kofeina u šalici kave mnogo je veći od onoga u šalici čaja. Zašto je onda čaj bolji izbor? Oba napitka imaju stimulativno djelovanje, no zasigurno ste iskusili onaj nagli pad energije neko vrijeme nakon šalice kave, kada smo još pospaniji nego prije nje? Stvar je u tome da kava brže razbuđuje, ali i ima veći deprimirajući učinak (nećemo postati depresivni, ne brinite, ali uvelike utječe na pad energije). Ako već tražite nešto što će vas održati na razini koju želite tijekom napornog radnog dana, izaberite čaj.

 

b2ap3_thumbnail_kofein-mozak.jpg

 

4. Čaj obiluje antioksidansima

Antioksidansi su molekule predstavljaju prvu crtu obrane za naš organizam od štetnih utjecaja okoline kojima smo svakodnevno izloženi, te nas čine ljepšima, vitalnijima i poletnijima. Kao što svi već znamo, čaj obiluje antioksidansima stoga predstavlja iznimno jednostavan i ukusan način dnevnog unosa ovih važnih tvari, bez da moramo trošiti nerazumne količine novca na raznorazne dodatke prehrani.

 

5. Čaj je dobar za skidanje suvišnih kilograma i održavanje težine

Relativno nova istraživanja ukazuju na činjenicu da zeleni čaj može biti izvrsna pomoć kod skidanja suvišnih kilograma. Možda razlog leži u tome što zeleni čaj potiče i ubrzava rad metabolizma i predstavlja odličnu, nekaloričnu zamjenu za gazirana pića i komercijalne sokove kojima unosimo prazne kalorije. A što kava ima s tim? Osim ako ne pijete čisti espresso, raznim dodacima kavi jako podižemo energetsku vrijednost. Idući put kada posjetite kafić pogledajte njihovu ponudu kave – s više mlijeka, manje mlijeka, kakaom, šlagom…

 

6. Čaj doprinosi zdravlju zubiju i usne šupljine b2ap3_thumbnail_tea-pouring.jpg

Kavoljupci znaju da redovito pijenje kave nedvojbeno vodi do tamnjenja zubiju, neugodnog zadaha i, često, problema sa želucem. S druge strane, redovita konzumacija nezaslađenog čaja štiti naše zube i usnu šupljinu i osvježava dah.

 

7. Štiti kosti

U Australiji je nedavno provedena studija u kojoj se ispitivao utjecaj redovitog pijenja čaja na koštani sustav. Rezultati su pokazali da osobe koje svakodnevno piju čaj imaju jaču strukturu kostiju i manju vjerojatnost od razvitka osteoporoze zahvaljujući visokim količinama katehina u čaju. Naravno, ne preporučuje se pretjerivati – 2 šalice na dan bit će sasvim dovoljne.

 

8. Čaj pomaže umanjiti simptome stresa

Stres i njegove posljedice predstavljaju jednu od glavnih boljki današnjice. Iako sada ne bih ulazila u psihološke objašnjenja stresa i načina kako se boriti s njime, mogu preporučiti ono što je meni od iznimne pomoći – čaj. Kao što je poznato, postoje razne kulture pijenja čaja koje su kroz povijest već postale dio kulture življenja i tradicije. Jeste li primjetili da se u svakom od rituala pripreme i pijenja čaja potiče na povezivanje i druženje? Ja još nisam našla podatak da je britanski čaj u 17 sati netko pripremao samo za sebe :) Osim što čaj povezuje ljude (kao što je to nekad radila Nokia), ima antidepresivno djelovanje – kada se osjećamo bezvoljno i loše, šalica finog čaja će nam podignuti raspoloženje.

 

9. Osnažuje imunosni sustav

Iako nam čaj, kao pojedinačan pripravak, zasigurno neće samostalno izliječiti gripu (ali se preporučuje piti ga radi rehidracije i obilja biološki aktivnih tvari), ipak može biti odlično sredstvo prevencije. Redovita konzumacija čaja osnažuje imunosni sustav – usporedimo to s postavljanjem antivirusne zaštite na naše računalo. Ona vam sigurno neće pomoći kada je računalo već zahvaćeno virusom, ali će ga zaštititi od idućeg napada.

 

Naravno, ovim tekstom ne želim provodit javni linč nad kavom (volim ju i ja). Možemo biti ljubitelji i čaja i kave, no u smislu zdravstvene dobrobiti – ljubitelji čaja ipak su u prednosti.

0