Njegovo veličanstvo - čaj

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1216
  • Print

Najpotentnije piće svijeta - Čaj? Da! Eliksir zdravlja, prirodni imunostimulator, najbolji prijatelj u očuvanju zdravlja, te vjeran saveznik u otklanjanju simptoma stresa i bolesti samo su neki od sinonima ovog čudesnog napitka. 

b2ap3_thumbnail_Coffee_Tea_78.jpg

 

Rezultati studija nedavno objavljenih u vodećim medicinskim časopisima govore da je čaj napitak koji doprinosi očuvanju zdravlja srca i krvnim žila, izvrsna je pomoć u borbi protiv karcinoma, potiče topljenje masnih naslaga, stimulira imunitet, ublažava simptome artitisa i doprinosi općoj detoksikaciji organizma. Nije loše za malo listića namočenih u kipućoj vodi, zar ne?

„Dobrobiti čaja premašuju sva znanstvena očekivanja te, s pravom, možemo reći da je čaj najpotentnije piće svijeta, a načini na koje doprinosi očuvanju zdravlja su zapanjujući“ kaže znanstvenik John Weisenburger iz Američke Zdravstvene Organizacije. Zaključak: poželjno je svaki dan konzumirati 2-3 šalice svježe pripremljenog čaja. Može biti zeleni ili crni, topao ili hladan.

 

 

b2ap3_thumbnail_crniaj.jpg

 

Čaj doprinosi zdravlju na nekoliko načina:

Čuva arterije – rezultati studija pokazuju da čaj reducira nastanak i razvoj ateroskleroze i utječe na poboljšanje funkcije krvnih žila, te na taj način doprinosi prevenciji srčanih i moždanih udara. Velika, desetogodišnja studija provedena u Nizozemskoj je pokazala da redovita dnevna konzumacija tri šalice crnog čaja kroz dana smanjuje rizik od ishemijske bolesti srca i srčanog udara za 50 %.

Inhibira rast tumorskih stanica – čaj je već duže vrijeme povezivan sa smanjenjem rizika od obolijevanja od karcinoma želuca, debelog crijeva te dojke, no ta veza još nije u potpunosti potvrđena. No, nove studije pokazuju da organske molekule čaja mogu inhibirati rast tumorskih stanica. Znanstvenici Sveučilišta Rutgers utvrdili su da molekula nađena u crnom čaju, TF-2, uzrokuje staničnu smrt tumorskih stanica, a zdrave stanice ostaju nedirnute. „Učinak je zaista dramatičan“ kaže profesor Kuan Yu Chen, te napominje da bi ova molekula mogla postati baza protutumorskih lijekova.

Smanjuje upalu – nedavna studija provedena na miševima, u kojoj je miševima dana dnevna doza zelenog čaja (ekvivalent četiri 2,5 dcl šalice čaja u normalnoj konzumaciji) pokazuje da redovita konzumacija zelenog čaja upola smanjuje rizik od nastanka artitisa, te suprimira gene – medijatore upale na način kao što je i djelovanje protuupalnih lijekova.

Uništava viruse - dosadašnja istraživanja pokazuju da molekule čaja neutraliziraju mikroorganizme, u prvom redu uzročnike upale pluća, kožnih infekcija i proljeva. Nedavno provedene studije

b2ap3_thumbnail_nutri-kutak-3.jpg

pokazuju da „pravi“ čajevi imaju moć deaktivacije virusa, uključujući i herpes. Znanstvenici tvrde da, prilikom konzumacije čaja, dolazi do ispiranja virusa iz usne šupljine, što doprinosi očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti koje se prenose feko-oralnim putem („prljavim rukama“) i udisanjem zagađenog aerosola.

Sagorijeva kalorije – antioksidant zelenog čaja EGCG (epigalokatehin galat) potiče naše tijelo na sagorijevanje kalorija. Studija provedena u Švicarskoj pokazuje da dnevni unos od 2-3 šalice zelenog čaja doprinosi sagorijevanju kalorija bez dodatnog opterećenja za kardiovaskularni sustav.

Plus: istraživanje u Kanadi (na miševima) pokazuje da cjelokupna zamjena unosa vode zelenim čajem smanjuje karijes. Znanstvenici u Indiji su davali miševima ekstrakt čaja u vidu smanjenja katarakti. Istraživanje u Izraelu pokazuje da uzimanje čistog EGCG-a ili ekstrakta zelenog čaja zaustavlja degenerativne promjene koje su posljedica Parkinsonove bolesti.

 

 

Što piti za najbolji učinak?

• redovito konzumirajte i crni i zeleni čaj, a pri odabiru vodite pažnju o kvaliteti same sirovine – čajevi iz filter vrećica su iznimno

loše kvalitete i ne doprinose unaprjeđenju zdravlja

• industrijski, već pripremljeni čajevi ne sadrže antioksidante, a obiluju nekvalitetnim sastojcima i šećerom pa se preporučuje izbjegavati ih

• „pravi“ čajevi pokazuju drugačije karakteristike od ostalih, biljnih čajeva

• čajevi koji sadrže kofein imaju blago izraženiju antioksidativnu moć

• listići čaja bi trebali biti namočeni u prohlađenu vodu 3-5 minuta kako bi se antioksidanti mogli u potpunosti otpustiti u tekućinu

• ukoliko volite, slobodno dodajte mlijeko u čaj – ono ne ometa apsorpciju antioksidansa

• pazite s davanjem „pravih“ čajeva djeci i anemičnim osobama - komponente čaja za sebe vežu željezo te ga na taj način

eliminiraju iz organizma.

 

Odaberite najbolje za sebe i oplemenite proljeće šalicom ovog vrhunskog, blagotovornog napitka :)

 

0