Istinski dragulj - zeleni Rooibos

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1623
  • Print

b2ap3_thumbnail_green-rooibos.jpg

 

Jedna od prednosti, koju nose rad s čajem i samo uživanje u njemu, jest svakodnevni kontakt i vječna potraga za najkvalitetnijim i najplemenitijim čajevima i biljkama. A kad, nakon mnogo uloženog truda i vremena, zaista i pronađete dragulj među čajevima – sav trud se višestruko isplati i taj, novotkriveni dijamant, povrati sve ono što je u njega uloženo.

Takvo je i naše iskustvo sa zelenim Rooibosom. Sam zeleni Rooibos je, nažalost, biljka poznata samo u uskom krugu uživatelja čajeva, a u svojoj djelatnosti nebrojeno smo puta naišli na one koji demantiraju njegovo postojanje te tvrde da je zeleni Rooibos marketinški trik. Ukoliko ste ga kušali neku raširenu verziju, mogli ste zamijetiti da se okusom razlikuje od crvene, fermentirane inačice. A okus vas i nije baš oduševio, zar ne? Nakon prispjeća nove pošiljke čajeva od renomiranog proizvođača, među kojima je bio i zeleni Rooibos, dijelili smo isto mišljenje.

Svi naši čajevi prolaze degustaciju kako bi sami donijeli ocjenu kvalitete te opisali iskustvo i utvrdili atribute koji se uz čaj vežu, a kušanje je izvrsna metoda i za otkrivanje defekata čaja. Iskreno, kada sam pred sebe stavila uzorak zelenog Rooibosa, nisam skakala od oduševljenja jer ću ga kušati. No, prvim gutljajem - sve se promijenilo. Prvo što mi je prošlo kroz glavu bilo je – mora da se šališ. Ovaj čaj ima jednu posebnu, voćnu notu, te aromu koja neodoljivo podsjeća na kokos (iako ga u samom čaju nema) i fantastičan je kad se priprema kao vrući napitak ili ledeni čaj. Najbolji zeleni Rooibos ikada

 

b2ap3_thumbnail_zel-rooibos.jpg

 

Poznato da je da Rooibos čajevi, budući da nisu produkt biljke Camelia sinensis i nemaju kofeina, spadaju u ne-prave čajeve. No, ukoliko među ovim čajevima tražite srodnika kralja među čajevima, zelenog čaja – upravo ste ga našli. Zeleni Rooibos ima blaži okus od crvenoga, te ne razvija gorčinu i oporost, kao što ju zeleni čaj zna razviti kada se neprikladno priprema. Ovo se svojstvo pripisuje niskom sadržaju tanina, a zbog činjenice da nema kofeina – ovo je čaj koji mogu piti i djeca te čini odlično piće prije počinka. D. L. McKay i J. B. Bloomber, stručnjaci Američkog instituta za agrikulturu su proveli nekoliko studija koje su za cilj imale ispitati utjecaj čajeva iz Južne Afrike, kao što su Honeybush i Rooibos. Rezultati studija pokazuju da sam proces fermentacije (kojim se dobiva crveni Rooibos) reducira aktivnost aktivnih tvari same biljke. Također, rezultati pokazuju da je koncentracija ovih tvari znatno viša u zelenom no što je to slučaj u crvenom Rooibosu (čak i do 100 puta). Izdanje časopisa „Food and chemical toxicology“ iz 2009. godine donosi članak u kojem se navodi da, iako svi čajevi pokazuju kemoprotektivnu funkciju, najbolji učinak ipak pokazuje zeleni Rooibos.

 

 Ukoliko još niste, potičemo Vas da kušate čaj spravljen od ove fantastične biljke, prirodnog dragulja. Vaše zdravlje, ali i okusni pupoljci, bit će Vam neizmjerno zahvalni i tražiti još, još. :)