Čaj u rinfuzi ili filter vrećicama?

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 16274
  • Print

Pri kupovini čaja smo često suočeni s izborom – kupiti čaj u filter vrećicama ili u rinfuzi? Započnimo s filter vrećicama. Male, papirnate vrećice su nedvojbeno vrlo praktične za uporabu i čuvanje. Pripremiti šalicu takvog čaja je još jednostavnije – jednostavno ubacite vrećicu u šalicu, prelijte ju kipućom vodom, nekoliko puta promiješajte, izvadite vrećicu, dodajte željene sastojke i voila! Vaš čaj je spreman. Drugi primjer: ukoliko ste vanjski tip, sklon boravku na otvorenome – što može zamijeniti jednostavnost pripreme na kampiranju ili pikniku od uporabe čaja u filter vrećicama. No, ukoliko se osvrnemo na dobrobit za zdravlje i svu punoću okusa – ovakvi se čajevi jednostavno ne mogu mjeriti s onima u rinfuzi. Neminovno gube bitku za prijestolje.

b2ap3_thumbnail_filter.jpg

 Jedna od vodećih nacija po broju ispijenih šalica su Britanci, a najčešće piju crni čaj proizveden u Indiji i pripremljen od filter vrećica. U čaj se, obavezno, dodaje i malo mlijeka te šećer. No u prvoj polovici prošloga stoljeća, priča je bila drugačija. Gotovo svako kućanstvo je svoj crni čaj pripremalo iz listića u rinfuzi, koji su bili čuvani u metalnim posudicama.

Način pripreme i posluživanja je bio svojevrstan ritual. Čajnik se zagrijavao manjom količinom kipuće vode, koja je kasnije izlivena, a u čajnik se dodavala po žličica listića čaja, ovisno o broju osoba, te dodatna za čajnik. Listići su se prelijevali kipućom vodom nakon čega bi se nekoliko puta sadržaj čajnika brzo promiješao te je ostavljen da odstoji 3 – 5 minuta. Zanimljivost je da se u šalicu najprije ulijevala željena količina mlijeka, a potom vrući čaj. Navodno se pribjegavalo ovakvom načinu posluživanja budući da je posuđe bilo iznimno loše kvalitete i redovito je dolazilo do pucanja šalica nakon ulijevanja vrućeg čaja. 

 

b2ap3_thumbnail_c8a630e96c18aa4c5c99d9271ff4e040.jpg

 Zašto je vrijeme pripreme čaja iz filter vrećica brže? Zašto je priprema jednostavnija, a čaj ranije gotov? Razlog je jednostavan – listići čaja u filter vrećicama su iznimno usitnjeni, što olakšava prolazak vode kroz njih te brže dolazi do ekstrakcije okusa i aroma. Dobra ideja? Ne baš, budući da i zrak može puno lakše doći do unutrašnjosti listića. Ova pojava dovodi do oksidacije aktivnih sastojaka čaja, dolazi do smanjenja arome i uništenja antioksidansa koji, jednom oksidirani, gube funkciju. Moji počeci pijenja zelenog čaja su posljedica usmene predaje o zdravstvenoj dobrobiti prilikom redovitog konzumiranja. Upravo iz tog razloga odlučila sam zelenom čaju dati šansu. Oboružala sam se kutijom čaja u filter vrećicama, bacila na pripremu i pripremila svoju prvu šalicu zelenog čaja. Konačan je produkt bio… razočaravajuć. Napitak je bio bezukusan i blijed, bez mirisa i osebujne arome o kojoj se toliko priča. Drugi pokušaj – ostavila sam vrećicu da odstoji u vodi nekoliko minuta duže od preporučenog, no – ništa, isti rezultat. Ne želeći odustati, zaputila sam se u trgovački centar i kupila čaj u rinfuzi. Bio je malo bolji, ali ništa spektakularno. Nisam se mogla prestati pitati u čemu je stvar? Zašto se o ovome toliko priča? A onda sam, posve slučajno, nabasala na pravi zeleni čaj. Koja razlika! Čaj je imao izvanrednu boju i aromu, toliko različitu od onoga što sam dosad kušala, a što se prodaje kao zeleni čaj. Vrata uživanja u vrhunskim, kvalitetnim čajevima najednom su otvorena i, otada, nema povratka natrag.

 

 

Iako se ne smatram vrhunskim znalcem, prednost uvijek dajem kvalitetnim čajevima u rinfuzi. Na temelju dosadašnjeg iskustva s čajevima, uvijek sam spremna platiti više kako bih si priuštila vrhunski čaj, neprikosnovene kvalitete, koji nosi i sve blagodati. A vi?

b2ap3_thumbnail_the_green_diamond3.jpg