Mlijeko u čaju – da ili ne?

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 10728
  • Print

Kada se dotakne tema idealnog dodatka čaju, većina koplja se lomi upravo oko – mlijeka. Mnogi ljubitelji čaja ni pod kojim okolnostima u svoju šalicu čaja ne dodaju mlijeko jer ono mijenja prirodnu aromu čaja i za njih upropaštava napitak. Za druge ono predstavlja nezaobilazan dodatak. Kao što već znamo, u Britaniji je popodnevni čaj nezaobilazan bez kapljice mlijeka, dok se u Monogoliji obavezno u čaj dodaje komadić maslaca.

 

b2ap3_thumbnail_7cebfb1af893eb2ce075a720be329f92.jpg

 

Ako volite čaj i smatrate se ljubiteljem spremnim probati nove okuse i iskusiti nove čajne doživljaje, zlatna sredina je put koji ćete odabrati. A kako bi Vaša šalica čaja s mlijekom bila nezaboravam napitak, evo nekoliko uputa:

U koji čaj dodati mlijeko?

Mlijeko u kombinaciji s bilo kojim čajem koji nađete u ormariću nije uvijek dobra ideja. Probajte dodati mlijeko u Oolong čaj – dobit ćete vrlo čudan napitak neprijatnog okusa. Generalno se mlijeko najbolje slaže s crnim čajevima i čajevima sa začinima. Kada u čaj sa začinima dodamo mlijeko, dobit ćemo kompleksan i fantastičan napitak neobične, kremaste, nježne strukture mlijeka i nenadmašne arome začina. Ovakav čaj, ali i nezaobilazni Earl Grey, te English breakfast s kapljicom mlijeka bit će savršen za hladne zimske dane. Tradicionalno je vjerovanje da u nježne, delikatne čajeve kao što su zeleni i bijeli, ne treba dodavati mlijeko jer ono prekriva njihovu prirodnu aromu. Također, mlijeko u čaju neutralizira tanine i snizuje kiselost, pa nije jednostavno shvatiti koji je zapravo okus čaja koji pijemo. No, jedini zeleni čaj koji se priprema s mlijekom jest Matcha. Idući put pokušajte u Matchu dodati zapjenjeno mlijeko, protresite i kušajte – dobit ćete fantastičan zeleni shake divne teksture s obiljem biološki aktivnih tvari.

 

 

b2ap3_thumbnail_matcha-latte.jpg

 

 

Kako se dodaje mlijeko u čaj?

Čaj i najzagriženiji ljubitelji čaja s mlijekom priznat će da dodavanje mlijeka ravno u šalicu i nije najmudriji način. Najbolji način pripreme čaja s mlijekom jest kuhanje – ovako se sva divna aroma i srž čaja stapa s mlijekom. Mnogi znalci čak idu i korak dalje pa na tavi prže listiće čaja pomalo dodajući mlijeko. Ako odaberete ovaj neobičan način pripreme, obratite pozornost na temperaturu – vatra mora biti lagana, a čaj nikad ne smije ključati već vrlo lagano vriti jer ćete u suprotnom postići kontraefekt (mlijeko će u poptunosti preuzeti okus i prekriti aromu čaja). Alternativno, možete i skuhati čaj u čajniku, ohladiti ga nekoliko minuta i postupno dodavati mlijeko, pazeći da ne pretjerate i narušite okus samog čaja.

 

Koje je pravo mlijeko za čaj?

Izabrati mlijeko koje ćemo dodati u čaj je vrlo jednostavno. Što je čaj blažeg okusa i mlijeko bi trebalo biti blaže. Snažni crni čajevi odlično se slažu s kremastim, punomasnim mlijekom dok se za pripremu Matcha čaja preporučuje dodati malomasno mlijeko kako ono ne bi prekrilo spektakularni okus samog čaja.

 

Dodavanje mlijeka u čaj je odličan i nesvakidašnji način za uživanje u šalici čaja. Budite otvorena uma i pokušajte, u nastavku poklanjamo dva super recepta:)

 

Cimet čaj

Šalicu mlijeka stavite na laganu vatru i pustitie da se pomalo zagrijava. Nakon toga dodajte listove crnog čaja, kuhajte koliko je naznačeno na pakovanju i odstranite crni čaj. Potom dodajte cimet (količina po želji). Čaj vrlo lagano miješajte (ni u jednom trenutku ne bi smio proključati), a kada cimet počne mirisati, maknite lončić s vatre i čaj uspite u šalicu. Po želji dodajte domaći med ili malo šećera i uživajte u savršenom, kremastom napitku za ove hladne zimske dane :)

 

b2ap3_thumbnail_aj-mlijeko.jpg

 

Black apple iced tea

Jeste li kad pili crni čaj pomiješan s mlijekom i voćem? Narežite jednu slatku jabuku na kriške, dodajte malo meda i mlijeka. Stavite sastojke u blender i dobro izradite, a kasnije dodajt skuhan crni čaj i kocke leda. Odličan ljetni napitak, probajte!

 

b2ap3_thumbnail_appletini.jpg

0