Aromatično čudo Istoka - đumbir

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1426
  • Print

Đumbir, egzotični korijen neugledna izgleda, ali božanstvena okusa zapravo vrlo rijetko možemo naći u našim domaćinstvima. Globalno, priča ide drugačije – đumbir predstavlja nezaobilazan dodatak mnogim kuhinjama svijeta, ali i prirodni lijek. S toliko zdravstvenih blagodati koje nam ova neobična biljka donosi, čini se logičnim uvrstiti ga u svoju prehranu, bilo kao začin ili kao – čaj. I zaista, mnoga znanstvena istraživanja potvrđuju pozitivna djelovanja đumbira, stoga vam donosimo kratak portret ove neobičnog korijena. 

 

 

b2ap3_thumbnail_ginger-2.jpg

 

Đumbir je, zapravo, korijen (rizom) biljke Zyngiber officinale, svijetlo smeđe boje i istančanog okusa i posebitosti, koje duguje visokim količinama vitamina C, magnezija i ostalih minerala potrebnih čovjekovu organizmu. Možemo ga koristiti svježeg, osušenog ili u prahu, ali i u obliku soka, ulja ili čaja. Kod pripreme čaja mogućnosti su nebrojene – možete dodati mentu, zeleni čaj, med ili limun i oplemeniti okus i miris napitka. Zdravstvene blagodati đumbira su intenzivno istraživane, te se često spominju tretmani i biljni lijekovi za neka zdravstvena stanja. No, i s ovom fantastičnom biljkom treba biti oprezan.

Povijesni zapisi ukazuju na podatak da se đumbir u Kini koristi više od 2000 godina kao prirodan lijek za poticanje probave i terapiju dijareje, mučnine i grčeva. Također, on predstavlja jednu od najbitnijih biljaka Ayurvede.

U Europu đumbir stiže prije 2000 godina iz Indije, a zapisi koji datiraju iz doba Rimljana spominju koliko je bio cijenjen zbog svojih zdravstvenih karakteristika, ali i kao odličan dodatak u kulinarstvu. Nakon pada Rimskog Carstva trgovanje đumbirom se nastavilo, a tijekom srednjeg vijeka postao je jedan od glavnih sastojaka slatkiša. Najvažniji začini toga doba bili su đumbir i crni papar, a u 16.tom stoljeću đumbir je bio toliko tražen da je pola kilograma ovog korijena cijenom bilo ekvivalent jednoj ovci.

Zagovornici alternativne medicine i liječenja prirodnim pripravcima promiču nebrojena svojstva ove drevne biljke, a slijedom toga se provode mnoga istraživanja koja su dokazala zaista široku paletu primjene đumbira.

 

17 veličanstvenih djelovanja đumbira:

1. Karcinomi – Studije su pokazale iznimnu moć đumbira u tretmanu malignih oboljenja, napose karcinoma jajnika. Rezultati donose zaključak da đumbir djeluje na tumorske stanice na način da one, naposlijetku, uništavaju same sebe, a bez oštećenja zdravih stanica. Ovo su dobre vijesti za one koji, nažalost, pate od ove zloćudne bolesti, no mogu i predstavljati poticaj na preventivnu konzumaciju kod zdravih osoba.

2. Sindrom iritabilnog kolona – Osobe s dijagnozom sindroma iritabilnog kolona bit će sretne čuti da konzumacija đumbira može pomoći u otklanjanju neugodnih simptoma ovog stanja. Kliničke studije pokazuju da konzumacija svježeg korijena ili čaja đumbira ima smirujući učinak sluznicu crijeva i cjelokupan probavni sustav.

3. Alzheimerova bolest – Znanstvena istraživanja donose dokaze o utjecaju đumbira na prevenciju oštećenja i odumiranja stanica mozga koje utječu na razvoj Alzheimerove bolesti.

4. Probavne tegobe i debljina – ukoliko vam se čini da vaš metabolizam spava i želite ga potaknuti na rad, đumbir i tu može biti od pomoći. Konzumacija đumbira kod osoba koje luče premalo želučane kiseline potiče sekreciju probavnih enzima i potpomaže razgradnju hrane. Gubitak viška kilograma je jedan od najznačajnijih pozitivnih koraka koje možete poduzeti za svoje zdravlje, a đumbir i u ovom slučaju može biti važan pomagač – potiče metabolizam i „topi“ masti, čime se doprinosi gubitku upravo masnog tkiva, a ne samo viška tekućine iz organizma ili gubitku mišićja. Osim toga, đumbir je namirnica koja nas duže drži sitima – dodatak đumbira u obrok ili pijenje samo jedne šalice čaja đumbira smanjuje kalorijsku vrijednost obroka (pojest ćete manje!)

 

b2ap3_thumbnail_ginger.jpg

 

5. Cirkulacija – Đumbir potiče cirkulaciju i može biti odlična pomoć kod osoba kojima su ekstremiteti često hladni, ali i kod onih koji pate od nedostatka energije i umora.

6. Žgaravica – Ukoliko ste osoba koja se muči sa žgaravicom, trebali biste razmisliti o uvrštavanju đumbira u svakodnevicu. Osim otklanjanja simptoma, lijepo je što je đumbir zapravo ekonomičniji od mnogih lijekova koji se prepisuju za ovakva stanja.

7. Nadutost i vjetrovi – Vjetrovi mogu biti vrlo neugodna pojava, a ukoliko tražite prirodan način otklanjanja – šalica čaja od đumbira prije spavanja najvjerojatnije će riješiti problem.

8. Začepljeni sinusi – Jedan od aktivnih sastojaka đumbira smanjuje upalu, omekšava sluz i potiče drenažu, a time dolazi do prohodnosti dišnih puteva.

9. Neugodan zadah – Konzumacija čaja od đumbira (nezaslađenog) nakon obroka čisti i osvježava usnu šupljinu, a čaj od đumbira može biti odlična zamjena za žvakaću – naročito poslije kave, cigareta ili češnjaka.

10. Oslabljena spolna moć – Kao što smo već rekli, đumbir potiče cirkulaciju. Upravo iz tog razloga ne čudi što se već stoljećima smatra afrodizijakom – ljudima nije dugo trebalo da povežu pojačanu spolnu moć koja uslijedi nakon konzumacije đumbira. Zanimljivo je da je đumbir afrodizijak za oba spola, budući da spolni nadražaj ovisi o dotoku krvi i u klitoris i u penis.

11. Oslabljen imunitet – Osobe s oslabljenim imunitetom zacijelo su jako dobro upoznate s pozitivnim utjecajem đumbira na zdravlje. Ukoliko niste znali, redovita konzumacija đumbira jača imunološki sustav, a to potvrđuju i rezultati mnogih znanstvenih studija koji konzumaciji đumbira samo govore u prilog.

12. Artitris – Neka istraživanja pokazuju da redovita konzumacija đumbira, kroz duži period, može pozitivno utjecati na ublažavanje boli kod ljudi koji pate od osteoartritisa. Također se preporučuje masaža bolnih mjesta đumbirovim uljem.

13. Mamurnost – Prije konzumacije alkohola preporučuje se popiti jak čaj od đumbira s malo smeđeg šećera jer ova kombinacija smanjuje mučninu, povraćanje i dijareju, koje se javljaju nakon konzumacija većih količina alkohola.

14. Jutarnje mučnine – Kod nekih trudnica konzumiranje đumbira je dovelo do smanjenja jutarnjih mučnina i povraćanja. No, za vrijeme trajanja trudnoće i dojenja treba biti vrlo oprezan kod primjene bilo kakvih pripravaka, pa se uvijek savjetuje prethodna liječnička konzultacija.

15. Bolest putovanja - Đumbir sadrži molekule koje mogu biti od pomoći u otklanjanju mučnine i upale. Znanstvenici vjeruju da te molekule primarno djelovanje imaju na probavni sustav, a sekundarno na živčani sustav (bitno kod terapije bolesti putovanja). Preporučuje su uzeti 1-2 g đumbira prije putovanja, budući da je postoje dokazi da ima djelovanje kao i lijekovi za koji se koriste upravo za ove tegobe.

16. Postoperativna mučnina i povraćanje – Klinička ispitivanja pokazuju da uzimanje 1 g đumbira sat vremena prije operacije smanjuje postoperativnu mučninu i povraćanje. Jedna studija pokazuje da se konzumacijom đumbira te tegobe smanjuju za čak 38 %.

17. Jutarnje mučnine – Kod nekih trudnica konzumiranje đumbira je dovelo do smanjenja jutarnjih mučnina i povraćanja. No, za vrijeme trajanja trudnoće i dojenja treba biti vrlo oprezan kod primjene bilo kakvih pripravaka, pa se uvijek savjetuje prethodna liječnička konzultacija.

 

Oprez?

Đumbir je, u umjerenim količinama, namirnica koja je sigurna za konzumaciju kod ljudi. No, kod neumjerene konzumacije mogu se javiti i nuspojave: žgaravica, dijareja i kolike, a zabilježene su i iritacije kože kod primjene većih količina svježeg đumbira.

Kao i kod većine pripravaka i ljekovitog bilja povećan oprez je kod trudnica, stoga one moraju odmjereno određivati dozu koju će konzumirati i konzultirati se liječnikom prije uporabe.

Osobe koje pate od poremećaja zgrušavanja krvi i koriste terapiju obavezno se moraju konzultirati s liječnikom, budući da nekontrolirana konzumacija đumbira može utjecati na terapiju.

Dijabetes – đumbir snižava razinu glukoze u krvi te može doći do interakcije s lijekovima za dijabetes.

 

Nadamo se da smo vas ovim tekstom potaknuli na redovitu i umjerenu konzumaciju svježeg korijena ili kvalitetnog čaja od đumbira. Razmazite se i počastite šalicom toplog čaja s đumbirom, aromatičnog napitka nebrojenih zdravstvenih blagodati.

0