Žuti čaj je novi zeleni?

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 881
  • Print

Iako je žuti čaj zapravo rijedak, njegove su blagodati odavna poznata i priznate u krugovima uživaoca čajeva. Malobrojne studije, dosad, pokazuju da žuti čaj ima čak i više zdravstvenih dobrobiti od zelenog čaja. Nadamo se da će žutom čaju, s vremenom, porasti popularnost i da će postati dostupniji te se više konzumirati.

 

b2ap3_thumbnail_uti.jpg

 

Neke od dobrobiti žutog čaja:

1. Antioksidansi

Često smo bombardirani terminom slobodni radikali i antioksidansi, no što je to zapravo? Ukratko – slobodni radikali su molekule koje povezujemo s procesima starenja te raznim bolestima koje su rezultat oštećenja DNK. S druge strane, antioksidansi su molekule koje sudjeluju u prevenciji i/usporavanju procesa oksidacije i oštećenja stanica. Oksidacija je proces kojim nastaju slobodni radikali, a pod njihovim utjecajem dolazi do niza lančanih reakcija koje za rezultat imaju oštećenje stanica. Visoke razine antioksidansa, pronađenih u žutom čaju, doprinose i očuvanju zdravlja zubi i usne šupljine te jačaju koštano tkivo. Također, mnogim osobama koje pate od bolovima u zglobovima često se savjetuje redovita konzumacija 4 – 5 šalica žutog čaja / dan u cilju umanjivanja boli i ostalih simptoma bolesti.

2. Prevencija malignih oboljenja

Nedavno je otkriveno da je jedan od brojnih učinaka žutoga čaja uloga koju ima u borbi protiv malignih oboljenja. Flavonoidi, vrsta antioksidansa izoliranih iz žutog čaja inihibiraju rast tumorskih stanica i sprječavaju rast i razvoj novih. Vjeruje se da redovita konzumacija žutog čaja pomaže u borbi protiv karcinoma debelog crijeva, želuca i prostate. Postoje zapisi da je žuti čaj, u nekim slučajevima, jednako djelotvoran kao i lijekovi, a sve bez nuspojava.

3. Snižavanje krvnog tlaka

Dokazano je da žuti čaj može pomoći kod obolijenja gdje krv ima poremećaj grušanja na način da ju razrjeđuje, te da pomaže funkciju arterija. Također, žuti čaj pomaže pri snižavanju i održavanju krvnog tlaka. Budući da promovira zdravlje krvnih žila, ima direktan utjecaj na smanjenje rizika od srčanog udara. Studije pokazuju da osobe koje redovito konzumiraju dvije ili više šalica žutog čaja / dan, imaju 50 % manji rizik od smrti nakon srčanog udara.

4. Snižavanje razina kolesterola

Nedavne studije pokazuju da katehini pronađeni u žutom čaju mogu smanjiti razine kolesterola. Postoje dvije vrste kolesterola: dobar i loš. Žuti čaj podiže razinu dobrog, a snižava razinu lošeg i time vodi do smanjivanja rizika od ateroskleroze.

 

b2ap3_thumbnail_utiaj.jpg

 

Uz delikatan, cvjetni okus i divnu aromu, žuti čaj može pomoći vašem zdravlju. Njegove su blagodati nebrojene i vjeruje se da ćemo u skoroj budućnosti biti upoznati i s još nekima. Ukoliko se odlučite na uživanje ovog čaja, činite sebi i svom zdravlju veliku uslugu.

0