Yerba Matè - napitak bogova

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1677
  • Print

Yerba Matè je više no samo čaj. Ovo je napitak koji je vremenom razvio nevjerojatnu popularnost diljem Južne Amerike i prometnuo se u jedno od najomiljenijih pića tog kontinenta, a ta se popularnost stihijski širi diljem svijeta. Yerba Matè je napitak koji skriva mnoge zdravstvene dobrobiti pa je čak dobio ime „napitak bogova“.

 

Sama sirovina se dobiva obradom osušenih listova grma Ilex paraguariensis, biljke koja raste diljem Južne Amerike, a naročito u Argentini, Brazilu, Paragvaju i Urugvaju.

 

b2ap3_thumbnail_Yerba-Mate.jpg

 

Yerba Matè se kao čaj koristi stoljećima, a izrazito dobar učinak pokazuje na otklanjanje psihičkog i fizičkog umora. Ovaj čaj mnogi koriste kao napitak za odražavanje tjelesne težine, a rezultati studija pokazuju snažnu antioksidativnu moć ovog napitka. Matè čaj je prirodno bogat polifenolima i klorogenskom kiselinom, koje sinergijom donose iznimne zdravstvene dobrobiti. Budući da je bogat koefinom, ovaj je čaj prirodni stimulans.

Matè čaj je tradicionalno spravljan i posluživan u posudi načinjenoj od izdubljene tikve - calabash. Ispija se pomoću metalne slamke dizajnirane kako bi filitrirala zaostale listove čaja.

 

b2ap3_thumbnail_yerbacup.jpg

 

Yerba Matè je tradicionalni napitak Argentinaca. Zanimljivo je da u Argentini više ljudi konzumira ovaj čaj no što u Hrvatskoj konzumira kavu. Nije rijetkost vidjeti Argentince kako ispijaju ovaj čaj iz calabasha prilikom šetnje gradom. Također, u ovoj zemlji ćete vrlo rijetko naići na preuhranjenu ili pretilu osobu, a njeni žitelji se kunu da je za to glavni i odgovoran upravo Matè čaj.

Zadnjih godina popularnost ovog čaja širi se diljem svijeta, te ga je sve lakše naći u ponudi. Oni koji ga redovito konzumiraju kažu da je ovaj napitak zapravo najbolja alternativa kavi – ima manje kofeina, gotovo isti okus, a ne dolazi do razvijanja negativnih posljedica pretjerane konzumacije kave kao što su drhtavica, glavobolja, slabost.

Mnogima, koji se po prvi puta susreću s Matè čajem, ne odgovara južnoamerički način pripreme – jednostavan, s ciljem razvoja zemljane arome i gorkastog okusa. Upravo se iz tog razloga na tržištu mogu naći Matè čajevi s dodacima voća, začina i latica cvijeća.

Znanstvenici Instituta za istraživanje bilja Mountainwest, Pasteurovog instituta i Udruženja znanstvenika Pariza tvrde da Yerba Matè „sadrži gotovo sve vitamine potrebne za održavanje života“. Njihova istraživanja primarno su fokusirana na sadržaj pantotenske kiseline, te tvrde da je „zaista teško naići na biljku koja u tolikoj mjeri sadrži ovaj značajan nutrijent. S nutricionističkog stajališta, teško da se ijedna poznata biljka može mjeriti s Yerba Matè“.

 

b2ap3_thumbnail_3215116935_0fd2caa319.jpg

 

Yerba Matè sadrži kofein, teofilin i teobromin, stimulanse koje možemo pronaći i u kavi, te čokoladi. Sadržaj kofeina u jednoj šalici Matè čaja kreće se između onoga u zelenom čaju i kavi. Za razliku od čaja, Yerba Matè ima nizak sadržaj tanina pa može razviti jakost sličnu onoj kod kave, a bez gorčine. Konzumacija ovog čaja će pogodovati ljudima koji imaju problema s prekomjernim lučenjem želučane kiseline – zbog niskog sadržaja tvari koje potiču lučenje HCl, ne dolazi do žgaravice i popratnih tegoba.

Prema jednom istraživanju, svaka šalica Matè čaja sadrži:

+ vitamine – A, C, E, i B komplex

+ minerale – kalcij, magnezij, željezo, selen, mangan, fosfor i kalij

+ masne kiseline, klorofil, flavonoide, polifenole, minerale u tragovima, antioksidanse, pantotensku kiselinu i nekoliko aminokiselina.

Ovaj čaj može biti pripremljen na više načina – nemojte se ograničiti samo na namakanje u čajniku ili šalici već ga pripremite kao kavu u aparatu za espresso ili Mocci. Može biti poslužen topao ili hladan, uz dodatak mlijeka, meda ili limuna. Kombinacija je pregršt, dajte mašti na volju :)

0