Hibiskus - eliksir mladosti i zdravlja

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1404
  • Print

Kao što smo već više puta rekli i napomenuli – čaj je, iza vode, drugo najkonzumiranije piće na svijetu. Među više vrsta čajeva koji nam se nude na tržištu, možemo pronaći i onaj cvijeta hibiskusa. Ovaj čaj je poznat još od vremena starih Egipćana i predstavljao je glavni napitak faraona, budući da je cvijet hibiskusa jedna od najraširenijih biljaka doline Nila i da je čaj, spravljen od prekrasnih latica crvenog ili bijelog hibiskusa, eliksir mladosti i zdravlja.

b2ap3_thumbnail__thumb.jpg

Postoji više od 200 vrsta cvijeta hibiskusa, no za spravljanje čaja se koristi onaj roda Hibiscus sabdariffa, koji se najviše uzgaja na području Sjeverne Afrike, Tajlandu, Karibima i u Latinskoj Americi. Hibiskus je, zapravo, grmolika biljka koja daje mnogo velikih cvjetova, različitih boja.

 

Čaj hibiskusa – poveznica mnogih kultura

Egipćani piju ovaj čaj kako bi se osvježili i regulirali tjelesnu temperaturu za vrijeme boravka u pustinjama. Također, Egipćani smatraju da čaj hibiskusa unaprjeđuje i čuva zdravlje kardiovaskularnog i živčanog sustava.

Pripremanje čaja hibiskusa običaj je kod okupljanja obitelji i prijatelja u Sudanu i Egiptu.

Žitelji Irana posežu za čajem hibiskusa navečer. Osim ugodnog okusa, on doprinosi i opuštanju organizma te donosi san.

U Južnoj Americi se vjeruje da je ovaj čaj prirodni diuretik, te ga već stotinama godina piju da bi prirodnim putem otklonili višak tekućine iz organizma.

Žitelji Sjeverne Afrike hibiskusov čaj, osim za osvježenje, koriste i za liječenje respiratornih oboljenja. Drevni zapisi donose i podatke o korištenju čaja hibiskusa u svrhu liječenja kožnih oboljenja

. Stanovnici Tajlanda, Kine i Malezije pripremaju cvijet hibiskusa uz dodatak đumbira – tradicionalni azijski napitak za snižavanje razina LDL („lošeg“) kolesterola.

Mnoge provedene studije sugeriraju da čaj hibiskusa može doprinijeti očuvanju zdravlja mehanizmom regulacije krvnog tlaka i razina kolesterola u krvi. Postoje i rezultati koji ukazuju na potencijalni pozitivan učinak u borbi s viškom kilograma.

 

Zašto odabrati čaj hibiskusa, a ne gazirano piće?

Čaj, spravljen od cvijeta bijelog ili crvenog hibiskusa, predstavlja izvrsnu i zdravu alternativu zaslađenim i gaziranim napicima, bogatim umjetnim zaslađivačima i/ili glukozno - fruktoznim sirupom.

Neke studije ukazuju na činjenicu da dugotrajno konzumiranje većih količina hrane i napitaka zaslađenih umjetnim zaslađivačima utječe na razvitak nuspojava: javljaju se glavobolje, nesanica, gubitak pamćenja i

b2ap3_thumbnail_hibiscus-tea-spoon-40k.jpgporemećaji rada probavnog sustava. Povećana konzumacija glukozno-fruktoznog sirupa vezuje se uz pretilost, te uz dijabetes, metaboličke probleme i povećanje razina LDL kolesterola.

Čaj hibiskusa dobiva se sušenjem cvijeta hibiskusa, za koji je poznato da sadrži velike količine antioksidanasa – molekula koje iz našeg organizma eliminiraju štetne slobodne radikale (molekule koje oštećuju stanice ljudskog tijela i samu DNK) i time sprječavaju nastanak kroničnih bolesti.

Antioksidansi pomažu i u prevenciji „tihe upale“, kroničnog stanja najčešće povezivanog s pretilošću. „Tiha upala“ dugoročno može dovesti do karcinoma, bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa, Chronove bolesti, neplodnosti, preranog starenja i mnogih drugih zdravstvenih tegoba. Odabirom hrane i napitaka bogatih antioksidansima, kao što je hibiskusov čaj, možete spriječiti ovakve procese u svom organizmu.

Hibiskusov čaj je jednostavan, učinkovit i slastan način kako unositi više antioksidansa :)

 

Osim antioksidanasa, hibiskusov čaj donosi obilje vitamina C, nutrijenta koji podržava naš imunosni sustav, olakšava apsorpciju željeza, te smanjuje rizik od nastanka kroičnih bolesti.

Budući da je hibiskusov čaj zapravo biljni čaj – nema kofeina. Iako se uz umjerenu konzumaciju kofeina vežu pozitivna djelovanja, prekomjerno uživanje u espressu ili cappuccinu može imati i potencijalne nuspojave. Također, u suvremeno doba sve je više pojedinaca koji pokušavaju ograničiti dnevni unos kofeiniziranih napitaka.

Prilikom kupnje čaja, vodite računa o tome da je cvijet hibiskusa obrađen tradicionalnim i prirodnim postupcima. Ovakva obrada osigurava visoku kvalitetu i vrhunski okus samog čaja.

Ne čekajte više ni trena i posegnite za ovim jednostavnim i ukusnim napitkom, zamamne boje i nebrojenih zdravstvenih blagodati :)

 

b2ap3_thumbnail_hibiskus.jpg

0