Aronija - super hrana modernog doba

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1458
  • Print

U moru super hrane koja nam se svakodnevno nameće spominju se mnoga imena – acai bobice, goji bobice, borovnice, Nim prah, Aloe arborescens… No, u svoj toj šumi podataka i egzotičnih imena ipak se ističe jedno. Provode se brojna istraživanja koja donose fantastične rezultate, a ona - polako i sigurno osvaja svijet i zasluženo nosi ime super hrana. Njeno je ime – aronija.

 

Aronia melanocarpa bobica je tamno ljubičaste boje – tamnija čak i od borovnice. Odavnina dio kulture života sjeverno - američkih Indijanaca, u moderno doba ipak dolazi do globalnog uzgoja aronije, a ona svojim okusom i blagodatima osvaja cijeli svijet.

 

b2ap3_thumbnail_aronija1.JPG

 

 

Od sredine 40.-tih godina prolog stoljeća, aronija je komercijalno uzgajana u Rusiji, a deset godina kasnije dolazi do širenja po ostatku Europe i svijeta. Za razliku od ostalih kultura, aronija je prirodno otporna na štetnike stoga nasadi ne moraju biti tretirani sredstvima za zaštitu, koja često nose više štete nego koristi.

Ako još uvijek niste uvjereni da biste u svoju svakodnevicu trebali uvrstiti ovu super bobicu, nastavite čitati. U ovom ćemo se postu potruditi objasniti zašto je aronija tako dobra za zdravlje ljudi i kako iz ovih super bobica iskoristiti maksimum.

Bobice aronije u prirodi nalazimo u tri boje – crnoj, ljubičastoj i tamno crvenoj, a okus svježe aronije je pomalo trpak i kiselkast. Tamna boja aronije privlači pažnju znanstvenika – ona je znak da biljka obiluje antiokisdansima po imenu antocijani. Ove pigmentne molekule pokazuju svojstva stanične zaštite, ali i protuupalna svojstva čime doprinose smanjivanju rizika od obolijevanja od kroničnih degenerativnih bolesti. Status superhrane, koji se redovito veže uz aroniju, duguje svom iznimnom antioksidantnom potencijalu. Rezultati istraživanja su pokazali da aronija višestruko premašuje ostalu super hranu količinom antioksidansa. Ove se karakteristike, u prvom redu, pripisuju antocijanima i visokom sadržaju vitamina C.

 

Vjeruje se da antioksidansi pružaju zaštitu od mnogih degenerativnih bolesti, kao što su karcinomi i kardiovaskularne bolesti, te da usporavaju proces staničnog starenja. Pružaju zaštitu koži od utjecaja vanjskih polutanata - dima cigareta, UV zračenja i ostalih učinaka koji izazivaju nastanak slobodnih radikala.

Bobice aronije su odlična okusa kada ih jedemo svježe, ali nude i širok spektar priprema – od njih možemo raditi sok, vino, sirupe i marmelade, te ostale delikatese. Sušene bobice aronije predstavljaju savršenu grickalicu – samo 47 kcal/100 g, a mogu se dodavati i u muesli ili se od njih izrađivati razne desertne delicije, keksi i kolači. U nekim zemljama sušene bobice aronije koriste se u pripremi biljnog čaja bogatog antioksidansima. Osim toga, dostupan je i prah sušenih bobica – idealan dodatak jogurtu, sladoledu, a za one malo odvažnije – prilikom iduće pripreme kolača zamijenite manju količinu brašna prahom aronije. Prepustite mašti na volju - očarat će vas okus, miris i fantastična boja konačne delicije.

 

b2ap3_thumbnail_aronija3.jpg

 

Zbog svog iznimnog antioksidativnog potencijala znanstvenici su poželjeli „zagrebati ispod površine“, te otkrili da aronija sadrži i mnoge druge aktivne komponente koje, u ovakvoj kombinaciji, pružaju antimikrobnu zaštitu, ali i pomažu regulaciji razina glukoze u krvi, snižavaju razinu kolesterola, te djeluju hepatoprotektivno – štite jetru. U današnjem modernom svijetu bilježi se rast oboljelih od dijabetesa, a sinergija aktivnih komponenti aronije može doprinijeti održavanju razina šećera u krvi i unaprijediti, te stabilizirati prirodno lučenje inzulina.

Osim navedenog, važno je napomenuti još neke zdravstvene dobrobiti koje ova čudesna bobica nosi. Rezultati studija ukazuju da redovita konzumacija aronije djeluje kemoprotektivno – štiti od nastanka karcinoma, igra važnu ulogu kod oboljelih od Chronove bolesti, te čak smanjuje simptome PMS-a.

 

Aronija – izvor vlakana?

Sušene bobice aronije obiluju vlaknima (100 g sušenih bobica – 16,9 g vlakana). Za razliku od ostalih makro nutrijenata, naš organizam ne razgrađuje vlakna već ona kroz naš probavni sustav „prolaze“ relativno netaknuta. Upravo iz tog razloga uz vlakna se vežu mnoge blagodati za organizam – uravnotožena probava i detoksikacija, zaštitan učinak na cijeli probavni sustav.b2ap3_thumbnail_aronija2.jpg

 

Poznato je da se preporuča jesti bobičasto voće kao najbolji izvor antioksidanasa. No, ipak u ovom svijetu aronija prednjači. Njen antioksidativni potencijal, koji se mjeri ORAC ljestvicom (Oxygen Radical Absorption Capacity - sposobnost apsorpcije slobodnih radikala) višestruko je veći od ostalog bobičastog voća. Ove male, tamne bobice paketići su nutrijenata i antioksidansa, te pružaju mnoge zdravstvene blagodati onima koji prehranom žele unaprijediti svoje zdravlje.

Kada bi trebali izabrati Supermana među hranom, prvi izbor bi zasigurno bila – aronija.

0