Kako izvući maksimum iz listova zelenog čaja?

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1576
  • Print

Ako ste jedan od brojnih ljubitelja čaja možda, kao i ja, teška srca bacate dragocjene listove nakon samo jedne pripreme. Ovo je i mene dovelo do pitanja – je li u redu nekoliko puta pripremati čaj od istih listova?

 

b2ap3_thumbnail_Best-top-desktop-tea-wallpapers-hd-tea-wallpaper-pictures-backgrounds-19.jpg

 

Odgovor je najčešće – da, no ipak ovisi o vrsti čaja koju pripremamo. Generalno, čajevi u rinfuzi su najbolji za ponovnu upotrebu, budući da nakon pripreme u samim listovima zaostaje još mnogo arome i vrijednih tvari koje se mogu ponovno osloboditi. Kada govorimo od čajevima u filter vrećicama, priča je ipak drugačija – ovakvi se čajevi najčešće proizvode od nekvalitetnijih i starijih dijelova biljke te su vrlo sitno mljeveni, a zbog toga sav okus i aromu otpuštaju samo jednom.

 

Što se tiče vrsta čaja – bijeli, zeleni, oolong i Pu-erh se mogu koristiti više puta. Nerijetko se događa da ovi čajevi imaju bolji okus kod ponovne pripreme, naročito ako se radi o čajevima ručno umotanim u oblik kuglice, spirale ili pužića. Ovako obrađen čaj se, ponovnom primjenom, potpuno odmata i otpušta više arome i okusa. Crni i aromatizirani čajevi te biljne mješavine ponovnom primjenom mogu poprimiti gorčinu ili izgubiti dio arome, ali uz malo pažnje ovakvi se slučajevi mogu izbjeći.

Kako bi odredili listove kojega čaja možemo ponovno iskoristiti, a koje ne, predlažemo da se sami poigrate. Idući put, kada budete kuhali čaj, listove koji zaostanu nakon procjeđivanja ponovno pripremite. Ukoliko vam se čaj svidi, i shvatite da nije izgubio ni tračak svoje osebujne arome i okusa, nastavite ga i dalje pripremati te sami procijenite kada je postao neiskoristiv. Kako budete eksperimentirali s više vrsta čajeva, različitih okusa, stvorit ćete široku lepezu znanja o samom čaju i tehnikama pripreme koje će vam omogućiti iskorištavanje najboljega iz šalice ovog veličanstvenog napitka.

No, stvari postaju nejasnije kada se dotaknemo vremena čuvanja listića čaja nakon prvotne pripreme. Neki kažu da se oni mogu sačuvati tek nekoliko sati nakon pripreme, dok ostali tvrde da će čaj dati maksimum čak i drugi dan. Ukoliko ste zabrinuti zbog potencijalnih negativnih učinaka ponovnog konzumiranja sačuvanog čaja, postoji mnogo mogućnosti kako listiće iskoristiti u druge svrhe. :)

 

b2ap3_thumbnail_534f49f35293db82f93dbc87edf66db7.jpg

 

Deodorizacija

Jedna od nebrojenih moći čaja, napose zelenoga, leži u činjenici da su katehini čaja fantastičan prirodni osvježivač. Iskorišteni i osušeni listovi čaja mogu biti odlična pomoć pri uklanjanju neugodnih mirisa s bilo koje površine i materijala. Nakon kuhanja s češnjakom ili crvenim lukom, probajte istrljati ruke s malo zelenog čaja kako bi odstranili neugodne mirise ili u hladnjak stavite zdjelicu s listovima čaja – primjetit ćete da fantastično apsorbira i otklanja mirise hrane. Zelenim čajem možete čak očistiti i tepihe: vlažne listiće razbacajte po tepihu te ih, nakon nekoliko minuta, usisajte. Vjerujte, rezultat će Vas oduševiti!

 

Blistavost i sjaj

Ako tražite način za osvježavanje životnog prostora, preskočite uobičajena kemijska sredstva neugodna mirisa i probajte čistiti čajem. Tanini nađeni u čaju djeluju kao tvari za čišćenje, a njime možete osvježiti sve. Od lustera i drvenog namještaja do kožnih materijala. Sve što trebate napraviti jest sačuvati 10-15 g listića čaja i prokuhati ih 5-10 minuta u litri vode, te na uobičajen način oprati pokućstvo ili namještaj.

Iskorištene listove čaja možete iskoristiti i za vraćanje sjaja potamnjeloj koži (npr. cipelama). Listove čaja skupite u gazu ili krpu te, kružnim pokretima, utrljajte preko površine cipele. Ne samo da će ovaj postupak očistiti cipele već će koži dati potrebnu vlažnost i na taj način prevenirati pucanje.

Ukoliko imate problema s masnim posuđem, ovo je savjet za vas. Prljave i masne zdjele i plehove namočite u čaju i toploj vodi preko noći, a ujutro ćete vidjeti da je sva nečistoća sa njih iščeznula.

 

Osvježavanje

Nakon dugog i napornog radnog dana šalica čaja čini izvrsnu pomoć kod opuštanja. No, možete iskoristiti blagodati čaja i nakon samog ispijanja. Dvije vrećice listića čaja ohladite (npr. u hladnjaku) te ih položite na oči 10-tak minuta kako bi smanjili natečenost i osvježili područje oko očiju. Ili, u lavor s toplom vodom stavite dvije žlice iskorištenih listova te namočite umorna stopala. Na ovaj ćete se način opustiti, a koža stopala će biti svilenkasto mekana i ugodnog mirisa.

 

b2ap3_thumbnail_lice.jpg

 

 

Čaj i biljke

Nutrijenti čaja nisu blagotvorni samo za ljude, već i za biljke. Zalijte svoje drage biljke „čajnim gnojivom“ koje ćete pripremiti na način da u vodu za zalijevanje dodate žlicu listića čaja. Ostatak možete iskoristiti prilikom pripreme komposta. Ako imate biljku otužna izgleda, prokuhajte dvije žlice čaja u manjoj količini vode i njime tretirajte svoju biljku kako bi joj udahnuli život.

Prilikom ponovnog korištenja listova čaja za deodorizaciju, čišćenje ili osvježivanje imajte na umu da će najbolji učinak dati listovi kvalitetnog čaja, koji sadrže tanine i katehin. Budući da su biljne mješavine, aromatizirani čajevi te oni koji se prodaju filter vrećicama sastavljeni od mnoštva različitih sirovina, moguće je da korištenje ovakvih čajeva neće dati željeni rezultat.

Nadamo se da smo vam uspjeli približiti i, možda, otkriti nove blagodati koje čaj nosi. Stoga, kada se idući put odlučite na pripremu šalice čaja, nemojte iskorištene listove baciti u smeće već razmislite na koje ih sve načine možete iskoristiti. Bilo da je to ponovna priprema za pijenje, pripremanje otopine kojom ćete očistiti sve površine ili njegovati biljke – okolina će vam biti zahvalna. :)

 

b2ap3_thumbnail_types-of-house-plants.jpg

 

0