...a čime zamijeniti kavu?

Posted by on in Priče o čaju
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1172
  • Print

Želite izbaciti kavu i kofeinske napitke iz svakodnevne konzumacije i već dugo ste u potrazi za ukusnim, blagotvornim i lako dostupnim napitkom? Ne tražite dalje, tu je Rooibos čaj - prirodni podizač energije!

 

b2ap3_thumbnail_rooiboos3.jpg

 

Benjamin Franklin je davno rekao: „Treba biti umjeren u svemu“. Kada se radi o kavi – pod pretpostavkom da pijete kvalitetnu, organsku kavu, ipak postoje stvar koje su gore, a koje svakodnevno konzumiramo. No, dobra je navika uzeti predah nekoliko puta na godinu i stati s unosom namirnica koje svaki dan konzumiramo – najčešće masne, pržene i procesuirane hrane. Stoga, ako se želite nakratko odmoriti od konzumacije kave ili čak potpuno s njom prestati, Rooibos je izvrsna alternativa koja nosi nebrojene zdravstvene prednosti.

 

Što je zapravo Rooibos?

 

Rooibos je biljka koja potječe iz Južne Afrike, gdje je već generacijama konzumiraju i uživaju u čaju. Na tržištu se mogu naći zeleni i crveni Rooibos, koji je i češća varijanta – podvrgnut oksidativnim procesima koji mu daju specifičnu crvenu boju i lagano slatkast okus. b2ap3_thumbnail_rooibos2.jpg

Zeleni Rooibos je inačica koja se ne podvrgava oksidaciji već procesima sličnim kao i zeleni čaj. U konačnici – zeleni Rooibos je skuplji, manje poznat i teže je do njega doći. No, u svom sastavu ima dvostruko više flavonoida od crvenog, a aroma je najčešće opisana kao svježa i travnata.

Kao i ostali, „pravi“ čajevi, Rooibos sadrži flavonoide s antioksidativnim djelovanjem te je često označavan kao prava „injekcija zdravlja“. Ako ga usporedimo s „pravim“ čajevima, možemo primjetiti da u svom sastavu ima mnogo manje tanina te ne sadrži kofein, što ga čini odličnim napitkom koji se može konzumirati prije počinka te ga mogu piti i djeca.

 

Rooibos obiluje mineralima – željezom, kalcijem, bakrom, fluorom, manganom, cinkom i magnezijem, a uz njega se vežu brojni povoljni utjecaji na zdravlje:

 

- budući da ima svojstvo inhibicije ACE, smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja

-sadrži kvercetin i luteolin, tvari s antikancerogenim djelovanjem

- ima protuupalno, antivirusno, antimutageno i antisplazmolitičko djelovanjeb2ap3_thumbnail_rooibos1.jpg

- olakšava probavne probleme i alergije

- smanjuje produkciju urata i olakšava simptome gihta

- umiruje simtome astme i ekcema

- djeluje imunostimulirajuće

- opušta organizam pa se preporučuje kod nesanice

- ojačava strukturu koštanog sustava i zubiju

- ublažava grčeve u trbuhu

- snižava krvi tlak

- sprječava oštećenje DNK

- sprječava reaktivne hipoglikemije

- optimizira sekreciju inzulina

- djeluje hepatoprotektivno i bronhodilatirajuće

- nema štetnih djelovanja

 

Ovoj čudesnoj biljci posljednih godina iznimno raste popularnost, a čak su i brojne kavane diljem svijeta počele svojim posjetiteljima nuditi napitke kojima je baza upravo Rooibos. Nije rijetkost naići na „crveni“ espresso, cappuccino ili bijelu kavu u kafićima diljem SAD-a i Europe.

Budući da ne sadrži oksalnu kiselinu, pogodan je i za osobe koje pate od problema s bubrežnim kamencima. Može se koristiti i za ublažavanje grčeva i bolova kod dojenčadi. Odlično utažuje žeđ, što je osobina koja je iznimno atraktivna sportašima. Jedna je studija pokazala da lužnati ekstrakti Rooibosa imaju utjecaj na supresiju infekcije virusom HIV-a. Također, rezultati pokazuju da Rooibos može smanjiti neurodegenerativne promjene, koje se javljaju sa starenjem.

 

Na temelju svega prikazanog, potičemo vas da date Rooibosu priliku – ovo je čudesan čaj koji sadrži djelatne tvari koje nisu izolirane iz nijedne druge biljke, a dodatan je bonus divan okus koji šalica ovog čaja nosi.

0