Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Matcha

Matcha je zen-budistički ritual iz japanske tradicije pijenja čaja, a danas predstavlja globalno poznato ime za čarobnu zelenu pjenicu čiji se okus, snaga i moć utjecaja na zdravlje s ničim ne mogu usporediti. Matcha je čista čarolija prirode – jedinstven proizvod najvišeg biljnog aminokiselinskog i klorofilnog sastava. Pijenjem Matcha čaja - Matcha otopine, u tijelo se ne unosi samo tekućina koja je bila u kontaktu s listovima čaja, već se se pije sam prah listova najkvalitetnijih, najmlađih i najmekših izdanaka zelenog čaja koji imaju neponovljiv biološki sastav. Zasigurno nije pretjerivanje kada se kaže da jedna šalica Matcha čaja vrijedi kao barem 10 šalica običnog kvalitetnog zelenog čaja. Dapače, biološki ekvivalent je vjerojatno i bitno veći.

Upoznajte se s detaljima o Matcha čaju, pa sami prosudite.

Mali Matcha rječnik

Chasen – posebna četkica od bambusovine za pripremu Matcha čaja (otapanje praha i formiranje pjenaste strukture napitka)

Chawan – prigodna šalica za pripremu i ispijanje Matcha čaja, plitka, široka i bez drške

Chashaku – bambusova žlica za doziranje Matcha čaja koju neki koriste i za njegovo protiskivanje kroz sito što i nije preporučljivo

Opširnije...

Berba i prerada

Listići zelenog čaja za proizvodnju Matche beru se vrlo rano – čak nekoliko tjedana prije klasičnog vremena berbe i to isključivo s grmova koji su se prethodno pokrivanjem štitili od izravnog sunca. Ovakav postupak usporava njihov rast, čuva svilenu mekoću izniklih listnih pupooljaka, potiče sintezu klorofila i povećava razinu aminokiselina - u prvom redu L-teanina. Tako formirani, iznimno sitni, mekani i tamni listići ubiru se isključivo ručno i to uz veliku pažnju iskustnih berača koji odabiru samo savršene izdanke.

Opširnije...

Kuhanje s matchom

Obzirom na jedinstvenu poziciju u svijetu vrhunskih čajeva i osviještenom životnom stilu koji uz Matchu vezujemo, ovaj je čajni prah danas zašao duboko u različita područja ljudskog življenja, osjećaja punoće, zdravlja i slobode. Tako ga nalazimo u vrhunskoj gastronomiji gdje prestavlja osnov za neke umake, izniman sladoled, kolače, napitke.

Opširnije...

Snaga, duhovnost, ravnoteža

Iako tradicija čajnog praha u Japanu postoji od 7 stoljeća, ritual Matcha čaja vezuje se uz Zen Budiste, koji u zapisu „Rules of Purity for the Chan Monastery” iz 1103. godine donose prvi detaljan opis uzgoja, pripreme i korištenja Matche. Ako budistička tradicija meditacije predstavlja najviši stupanj duhovne ravnoteže i samospoznaje, Matcha ritual kao njen neodvojiv dio, poveznica je duhovnog i tjelesnog, eliksir životnih sokova, zadovoljstva i pune tjelesne snage.

Opširnije...

Varijante pripreme

Za one koji žele znati malo više, donosimo podatke o razlici prethodno navedenog, najčešćeg načina pripreme (Usuncha ili thin Matcha tea) s pripremom gustog, snažnijeg i načelno prirodno slađeg Matcha čaja koji preporučujemo dobrim poznavateljima (Koicha ili thick tea). Ova druga varijanta koristi jednak postupak, ali uzima dvostruko veću količinu Macha-praha (3,75 g, 3 chashaku bambusove žličice ili jednu čajnu žličicu),

Opširnije...

Matcha

Matcha je zen-budistički ritual iz japanske tradicije pijenja čaja, a danas predstavlja globalno poznato ime za čarobnu zelenu pjenicu čiji se okus, snaga i moć utjecaja na zdravlje s ničim ne mogu usporediti. Matcha je čista čarolija prirode – jedinstven proizvod najvišeg biljnog aminokiselinskog i klorofilnog sastava.

Opširnije...

Priprema

Za pripremu Matcha čaja vam je od pribora potrebna primjerena, široka i plitka šalica po japanskoj tradiciji (CHAWAN), bambusova uska i duguljasta žličica (CHASHAKU) i posebna bambusova metlica (CHASEN). Za jednu osobu se uzima 1,75 g Matcha čaja ili 1 ½ bambusova žličica (chashaku) čajnog praha, a što odgovara kolličini u nešto manje od ½  „zapadnjačke“ čajne žličice.

Opširnije...