Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Ceremonije čaja

Čaj u Velikoj Britaniji

Prvi sanduci čaja su 1606. godine stigli u Amsterdam i u zapisima je kao prvi, službeno registrirani teret s čajem na zapadu. U to je vrijeme Nizozemska kontrolirala tržište rijetke robe s Orijenta, ali njihov su monopol ubrzo ugrozili Englezi utemeljivši East India Company, izravnog protivnika nizozemskih trgovaca.

Opširnije...

Fu Cha (Kina)

Kinezi u svakodnevnom životu ne koriste čajnike već čaj pripremaju u malenim, pojedinačnim posudama – Zhong, u koje stavljaju malo zelenog čaja i zalijevaju ga kipućom vodom. Potom se posuda prekriva posebnim poklopcem, koji omogućuje ispijanje čaja, bez da se progutaju listići.

Opširnije...

Ruska gostoljubivost

Prvi pisani dokazi o čaju na prostorima Rusije sežu u 1567. godinu kada su dva Kozaka, Petrov i Yalychev opisali čaj kao fantastičan kineski napitak i odlučili ga redovito konzumirati. No, tek je krajem 17. stoljeća čaj postao glavni uvozni proizvod Moskve, jedinom gradu u kojem se mogao naći

Opširnije...

Cha No You (Japan)

U Japanu, čaju se pridodaje iznimna važnost i velik je dio kulture. Čaj predstavlja personifikaciju umijeća dobrog življenja te predstavlja oblik divljenja, zasnovan na obožavanju balansiranja između neprikosnovene ljepote i svakodnevnih banalnosti. Ova je filozofija utjelovljena u iznimno razrađenoj i posebnoj ceremoniji,

Opširnije...

Marokanska ljubaznost

Arapski ugledni trgovac Soliman je, krajem 9. stoljeća, opisao svoja putovanja u Kinu. Čaj je spomenut kao gotovo sveta biljka, čija je važnost neophodna u kineskom društvu.

Opširnije...