Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Zdravstvene prednosti

Suvremena znanost koja je ozbiljnim radom u laboratorijskim i kliničkim studijama dokazala niz vrlo značajnih djelovanja čaja na ljudski metabolizam i zdravlje u svojim je pokusima koristila isključivo vrhunske, potpuno prirodne čajeve kontroliranog podrijetla i prerade, te vrhunske kvalitete, upravo onakve kakve promovira Samovar. Za usporedbu, kada čitate o znanstveno dokazanim djelovanjima maslinovog ulja, navedene se činjenice odnose samo na najbolja, ekstra djevičanska maslinova ulja koja su kontrolirane kvalitete, iz ranih berbi i prerađena hladnom prešom. Upravo po istom principu, vjerovanje da se zaključci i dokazi koje o čaju možete pronaći u dostupnim znanstvenim radovima odnose na sve, pa i na nekvalitetne čajne prahove što se u trgovačkoj mreži prodaju u filter-vrećicama izravni je put u zabludu. Samo potpuno prirodni - najbolji čajevi svijeta imaju dokazana biološka djelovanja!

Meditativni učinci čaja

Danas dobro znamo da je meditativni učinak pijenja čaja iznimno važan i da ritual uživanja u čaju predstavlja put u postizanje pune vlastite duhovne i tjelesne ravnoteže.

Opširnije...

Čaj i tanini (polifenoli)

Tanini (polifenoli) u čaju su kemijski i djelovanje supstance slične onima u vinu. Neke karakteristike čaja, kao što su boja, jačina i punoća okusa direktno ovise o polifenolima i njihovim promjenama koje se događaju kemijskim procesima. Čaj koji obiluje taninima je lako prepoznati: oporog je, ponekad i gorkog okusa ukoliko se ne procijedi na vrijeme. Predugim stajanjem čaja u uzavreloj vodi dolazi do visokog otpuštanja tanina u tekućinu.

Opširnije...

Čaj i minerali

Čaj obiluje kalijem i fluorom, a sadrži niske razine natrijevog klorida. Ove ga karakteristike čine fantastičnim napitkom za osobe kojima je preporučena neslana dijeta. Šalica čaja sadrži 0,3 mg fluora, a poznato je da je fluor mineral iznimno bitan za očuvanje zubne cakline. Stoga možemo zaključiti da redovita konzumacija tri šalice čaja / dan može pomoći očuvanju naših zubi.

Opširnije...

Čaj i kofein

Svaki čaj, neovisno o boji, ima tri iznimno bitna organska sastojka: kofein, teofilin i teobromin.

Kofein

Suhi list čaja sadrži 2 – 3 % kofeina. Važno je shvatiti da su kofein iz čaja i kave jednaki, jedina je razlika što je u kavi kofein zastupljen u većem postotku.

Opširnije...

Čaj i vitamini

Vitamin C

Sadnica čaja je prirodno iznimno bogata vitaminom C – u 100 g svježeg lista nalazi se 250 mg. Nažalost, ovaj je vitamin termolabilan te dolazi do trenutnog uništenja čim čaj dođe u kontakt s vodom temperature iznad 30 °C, stoga čaj ne možemo smatrati izvorom vitamina C.

Opširnije...