Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Regije

Čajevi iz Južne Amerike

Čajevi koji potječu iz Južne Amerike su kratko na tržištu i relativno su nepoznati, ali svojom osebujnošću, istančanom aromom i brojnim pogodnostima,  koje nose polako osvajaju tržište. Tomu ponajviše doprinosi specifična klima to podneblja različita od one u Aziji i Africi kao i osebujna vegetacija tog kontinenta.

Opširnije...

Čajevi iz Šri Lanke

Otok Ceylon je 1972. godine dobio novo ime – Šri Lanka, no njegovo „staro“ ime se još uvijek koristi u svijetu čaja. Šri Lanka je treći najveći svjetski proizvođač čaja. Značajna produkcija čaja u ovoj zemlji, nekad britanskoj koloniji, započela je tek nakon 1870. godine kada je dotadašnje plantaže kave uništila

Opširnije...

Čajevi iz Afrike

Prvi zapisi o uzgoju čaja na najstarijem kontinentu datiraju s kraja 19.-tog stoljeća, kada su Englezi u svoje brojne kolonije donijeli sadnice i započeli kultivaciju s namjerom povećanja kapaciteta proizvodnje i prodaje. Kasnije u Tanzaniju i Kamerun dolaze Nijemci te započinju proizvodnju, a do kraja 20.- tog

Opširnije...

Čajevi iz Indije

Jedna trećina svjetske proizvodnje čaja otpada na Indiju, što ju čini najvećim svjetskim proizvođačem. Mnoge su razlike u vrstama indijskih čajeva, budući se oni uzgajaju u različitim pokrajina različitih klimatskih karakteristika. Razlike proizlaze i iz činjenice da su plantaže specijalizirane za uzgoj samo nekih tipova čaja.

Opširnije...

Čajevi iz Nepala

Čajeve iz Nepala, iako vrlo "mladog" u uzgoju čaja, ubrajamo u najekskluzivnije čajeve svijeta. Većinom su to crni čajevi  uzgojeni se na planini Terai, neposredno uz Himalaju, a odlikuju se iznimnom aromatičnošću i istančanom delikatnosti, što ih čini iznimnima i vrlo rijetkima.

Opširnije...

Čajevi iz Japana

Prvi pisani zapisi o produkciji čaja u Japana datiraju u 7. stoljeće, a pretpostavlja se da je sama proizvodnja počela zbog snažnog utjecaja kineske dinastije Tang. Budući da je čaj bio privilegija svećeništva – pili su ga samo budistički redovnici, samo prihvaćanje kulture ispijanja čaja u širim slojevima

Opširnije...

Čajevi s Tajvana

Kad se govori o čaju, Tajvan još nosi svoje nekadašnje ime – Formosa. Nakon što je, krajem 17. stoljeća, pripojena Kini u Formosu pristižu sadnice iz pokrajine Fujian te započinje proizvodnja čaja. Produkcija dobiva puni zamah sredinom prošlog stoljeća, kada su Kinezi otkrili moć kontinentalnih dijelova zemlje.

Opširnije...

Čajevi iz Kine

Kada bi čaj imao rodni list, pod mjestom rođenja bi pisalo Kina. Iako je do 19. stoljeća bila primarni i najveći proizvođač, sad je na drugom mjestu po produkciji – iza Indije. Plantaže su najčešće smještene u južnim i centralnim provincijama, a dugo su vremena bile centralistički vođene. Kada je na vlast stigao Deng Xiao Ping

Opširnije...