Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Vrste

Rooibos

Priznat i cijenjen kao nacionalno piće južne Afrike, crveni čaj ili Rooibos je biljka koja spada u porodicu leguminoza. Poznata i pod imenom Aspalathus linearis, uzgaja se u sjevernoj regiji imena Cedarberg, 200 km sjeverno od Cape Town-a. Rooibos je grmolika biljka, čvrstog debla iz kojeg se širi

Opširnije...

Bijeli čaj

Bijeli čaj zadržava prirodno stanje. Listovi se podvrgavaju dvama procesima: sahnjenju i žarenju. Kako bi se održao gubitak vlage usporediv s ostalim čajevima, listovi se podvrgavaju sahnjenju na duži period, od 52 do 60 sati. Potom se smjesta suši u velikim tavama kroz pola sata.

Opširnije...

Dimljeni čaj

Dimljeni su čajevi, zapravo, crni čajevi. Prema usmenoj predaji pokrajine Fujian, ovi čajevi datiraju od davne 1820. godine, kada je kineska vojska zaposjela jednu od plantaža. Vlasniku plantaže je naređeno da isprazni prostoriju za sušenje čaja pa se našao u nezgodnoj situaciji s mnoštvom vlažnog lišća.

Opširnije...

Crni čaj

 Kod crnih čajeva, proces fermentacije se potpuno odvija. Prema legendi, koja datira iz 17. stoljeća, velika pošiljka čaja je stigla iz Kine u London nakon dugog putovanja. Za vrijeme putovanja, škrinje u kojima je bio čaj su poprimile plijesan te je sirovina prešla iz zelenu u crnu boju.

Opširnije...

Oolong čaj

Ovo je čaj kod kojeg se fermentacija prekida dodatnim procesom. Zreliji listovi (sadrže manje tanina i kofeina) su korišteni u ovoj kategoriji čajeva. Ovi su čajevi autohtoni za kinesku pokrajinu Fujian i Tajvan. Generalno, mogu biti podijeljeni u dvije kategorije. U prvu kategoriju spadaju lagano fermentirani

Opširnije...

Zeleni čaj

Zeleni čaj je jedan od nefermentiranih čajeva. Dakle, u postupku pripreme čaja  vrlo je bitno izbjeći fermentaciju. Kod procesuiranja, listovi prolaze kroz tri vrlo važna koraka, prženje kojim se zaustavlja fermentacija u listovima, ručno zamatanje i žarenje kojim se čaju spušta udio vlage.

Opširnije...

Pu-Erh

Ovaj čaj, poznat pod nazivom Pu-erh ili tamni čaj je proizveden korištenjem procesa parenja kojime dolazi do neenzimatske fermentacije, različite od one kod crnih čajeva. Prije zamatanja, listovi se podvrgavaju specifičnom načinu prženja koje inaktivira većinu enzima. Ovaj se proces odvija u velikim tavama

Opširnije...