Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Štitnjača - mala žlijezda s brojnim i važnim funkcijama

 

Štitnjača? Bolesti ovog malog, ali vrlo važnog organa nisu rijetke i mogu stvarati vrlo različite simptome koji se ponekad ne prepoznaju na vrijeme.

Štitnjača ili tiroidea (lat. glandula thyroidea) je žlijezda s unutarnjim izlučivanjem koja se nalazi na vratu, neposredno ispod grkljana. Ona ima dva režnja – lijevi i desni, koji su spojeni uskim tračkom tkiva, pa svojim oblikom najviše podsjeća na leptira. Iako poremećaji štitnjače nisu zanemarivi u muškaraca, puno se češće javljaju u žena. Gotovo 10 % svih ljudi barem nekad u životu doživi probleme sa štitnjačom, a ovako visoko javljanje koje u skupini žena starije dobi ide i do 30 % specifično je upravo za slavenske narode, pa tako i za nas. Malo je poznato da spadamo u regije svijeta s najvišom razinom bolesti štitnjače.

 

Poremećaji štitnjače – što, zašto, kako?

 Iako kod štitnjače možemo susresti različite bolesti, pa čak i zloćudne tumore koji su na sreću rijetki, velika većina bolesti štitnjače je autoimunog karaktera i odgovara skupini poznatoj pod imenom Hashimoto tiroiditis, bolesti koju često skraćeno nazivamo samo „Hashimoto“. Kod Hashimota dolazi do problema prepoznavanja vlastitog tkiva, pa se stvaraju antitijela – imunoglobulini koji umjesto da reagiraju s bakterijama ili drugim štetnim tvarima „napadaju“ vlastito tkivo i to specifično tkivo štitnjače. Zbog ovog autoimunog karaktera, Hashimoto je srodan bolestima poput reumatoidnog artritisa, sistemnog eritematoznog lupusa, sklerodermije, ulceroznog kolitisa, vitiliga i sl.

Antitijela koja se u Hashimoto tiroiditisu razvijaju mogu biti stimulacijska ili inhibicijska, tj. mogu dovesti do smanjene (hipotireoza) ili pojačane (hipertireoza) funkcije štitnjače. Kako u oba oblika postoji značajna upalna reakcija u samoj žlijezdi, ona dugoročno vodi razaranju tkiva i u konačnici uvijek završava u hipotireozi - smanjenoj funkciji štitnjače bez obzira na karakter ranog tijeka bolesti. Važno je spomenuti da je autoimuna bolest štitnjače vrlo dinamična i promjenjiva bolest, ne samo generalno, već i kod svakog pojedinačnog bolesnika. Aktivnost upale može se mijenjati tijekom vremena, a sam poremećaj u aktivnim fazama može iz oblika smanjene funkcije štitnjače prelaziti u fazu normalnog (eutireoza), a potom i pojačanog rada ili obrnuto. Ove se promjene mogu dešavati u različitim smjerovima i različitom brzinom, a što kliničkoj slici i simptomima, pa tako i laboratorijskim nalazima daje vrlo specifični karakter, te ponekad otežava postavljanje dijagnoze. Stoga vrijedi pravilo da – kad se jednom utvrdi autoimuni poremećaj štitnjače (visoka antitijela), u daljnjem tijeku valja u prvom redu pažljivo osluškivati tijelo i subjektivni osjećaj svakog pojedinačnog bolesnika, te u skladu s njim donositi odluke o ev. ponavljanju hormona štitnjače u krvi što suprotno mišljenjima često i te kako ima smisla.

 

Hipotireoza – smanjena funkcija štitnjače

 Smanjena funkcija štitnjače (hipotireoza koja se u manifestnim oblicima s naziva još i miksedem) obilježena je umorom, pospanošću, dobivanjem na tjelesnoj težini, usporenošću, zadržavanjem tekućine i sklonosti oticanju tijela, kod nje se javlja suha i raspucala kosa, suhi nokti, suha koža sklona perutanju, usporena probava sa zatvorom, povišen krvni tlak i lupanje srca. Iako oticanje oko očiju, skočnih zglobova, stopala i šaka nije isključivo vezano uz hipotireozu, ovi znakovi često mogu biti prve manifestacije bolesti. Zbog povećane sklonosti stvaranju kolesterola u jetri i njegovoj smanjenoj potrošnji u tijelu, rani znaci hipotireoze mogu biti visoke razine masnoća u rutinskim laboratorijskim nalazima - najčešće je povišen ukupni i LDL-kolesterol, iako i drugi lipidi mogu biti poremećeni. Anemija je još jedna od nespecifičnih promjena koja prati ovu bolest. Ona je u hipotireozi obično blaga, uz snižen hemoglobin i uredne parametre koji definiraju krvne stanice (MCV, MCH i MCHC). Kada analiziramo ukupnu simptomatologiju koju daje hipotireoza, neredovita i tvrda stolica, uz umor, bezvoljnost, malaksalost i opći zamor, nespecifične su manifestacije koje najčešće susrećemo.

 

Hipertireoza – pojačana funkcija štitnjače

Pojačana funkcija štitnjače - hipertireoza koja se u teškim i po život opasnim oblicima naziva još i tireotoksikoza, karakterizirana je nemirom, anksioznošću, visokom psihičkom podražljivošću, nesanicom, treperenjem cijelog tijela, znojenjem, toplom i neuobičajeno mekanom kožom, ponekad još i visokim krvnim tlakom, lupanjem i preskakanjem srca, mršavljenjem, učestalim stolicama koje obično nisu formirane. Za razliku od smanjene funkcije štitnjače, kod njenog pojačanog rada često susrećemo snižene vrijednosti kolesterola u krvi uglavnom zbog njegove pojačane razgradnje. Kada je pojačan rad štitnjače značajno izražen i kad traje duže vrijeme, dolazi do bujanja vezivnog tkiva u očnim dupljama - iza same očne jabučice, pa oči poprimaju izbuljen karakter. Zbog dobre dijagnostike i dostupne terapije, ovakve promjene danas na sreću ne susrećemo često. Neprepoznata i neliječena hipertireoza može predstavljati značajan rizik koji posebno dolazi do izražaja u situacijama visokog stresa za organizam, npr. pri operativnim i sličnim zahvatima. Kad se kod pojačanog rada štitnjače poduzima operativno liječenje, ono zahtijeva posebnu pripremu i primjenu specifičnih lijekova o čemu brinu stručnjaci – endokrinolozi i anesteziolozi.

 

Što ako uzimate lijekove za štitnjaču?

Kod uzimanja lijekova za štitnjaču i odlaska na redovite kontrole hormona ili druge dijagnostičke postupke (ultrazvuk, scintigrafija, punkcija s citološkom analizom) valja strogo pratiti upute obiteljskog liječnika, specijaliste nuklearne medicine ili interniste – endokrinologa. Kada su hormoni štitnjače uz lijekove uredni govorimo o korigiranom poremećaju štitnjače - eutireotičnom stanju ili eutireozi. Ponekad i u ovakvim fazama mogu zaostati neki od simptoma bolesti što se onda pripisuje dijelu bolesti koji se ne ispravlja korigiranjem hormona u krvi. Tada govorimo o postreceptorskom poremećaju, a on u praksi često predstavlja teško rješiv problem sa značajnim utjecajem na kvalitetu života samih bolesnika.

Načelno, u korigiranim fazama bolesti štitnjače – kada su uz lijekove hormoni u krvi normalni, osobe se mogu ponašati „normalno“ i ne bi smjelo biti posebnih ograničenja ni u čemu.

 

Prirodna sredstva kod bolesti štitnjače

Vrlo su ograničene znanstvene spoznaje o tretiranju bolesti štitnjače prirodnim sredstvima, pa se svode uglavnom na tradicionalnu – iskustvenu tj. narodnu praksu. Obzirom da je kod poremećaja funkcije štitnjače u sklopu Hashimoto tiroiditisa ključ na razini imunološkog odgovora, smatra se kako uz praćenje svih uputa liječnika u obzir dolaze prirodna sredstva koja se tradicionalno primjenjuju za modulaciju imuniteta. U ovom području imamo tradicionalnu praksu našeg kraja koja stoljećima kombinira domaće ljekovito bilje, te svjetsku praksu prirodnog liječenja koja ističe Rooibos – čaj koji ne bi smio biti usitnjen ili smljeven, već sačinjen od najkvalitetnijih cjelovitih listova, po mogućnosti u svojoj zelenoj inačici poznatoj pod imenom Zeleni Rooibos. Čaj EuthyTEA koji možete pronaći samo u Samovar.hr web-shopu jedini objedinjuje našu tradicionalnu recepturu si predstavlja optimalno čajno rješenje za poremećaje štitnjače. Ovaj jedinstveni čaj možete pronaći ovdje.

 

Čaj za štitnjaču

Kao čaj za štitnjaču nameće se narodna čajna mješavina domaćeg ljekovitog bilja koja se prema tradiciji spravlja i koristi u našim krajevima, a obuhvaća kadulju, bazgu, melisu i neven u specifičnim međusobnim omjerima uz dodatak naranče, kore šipka i mente. Upravo za ovakvu kombinaciju postoji čvrsto narodno vjerovanje kako upravo ona aktivnim prirodnim sastojcima dovodi do poticanja pozitivne – zaštitne i smirivanje neželjene, štetne imune reakcije našeg tijela. Ovakav i slični recepti mogu se uz manje međusobne razlike naći u različitim predanjima i tradicionalnim recepturama sa šireg područja naše zemlje. Sagledavajući globalnu fitoterapiju poremećene imunosti, u svjetskoj se tradiciji ističu čajevi iz porodice Rooibos. Uz klasičan, crveni ili fermentirani Rooibos s afričkog juga koji je poznat kao najmoćnija pojedinačna ljekovita biljka u ovim indikacijama, još se moćnijim čini danas na tržištu dostupan, iako vrlo rijedak Zeleni Rooibos. Riječ je o najkvalitetnijim listovima Rooibosa iz Južne Afrike koji se beru, ručno obrađuju, pare i suše po metodologiji vrhunskog zelenog čaja. Ovako pripravljen Zeleni Rooibos odista je nešto posebno – kako okusom, tako i jedinstvenom biološkom snagom.

Poštujući klasične medicinske postupke i potrebu za praćenjem savjeta liječnika koji se ne mogu nadomjestiti drugim postupcima, kao prirodne dodatke u bolestima štitnjače možemo savjetovati jedinstven EuthyTEA čaj. On predstavlja tradicionalnu kombinaciju domaćeg ljekovito bilja koje se koristi stoljećima u ovoj indikaciji.

Čaj EuthyTEA kao najbolje dodatno prirodno rješenje u poremećajima imunosti i optimalnu čajnu mješavinu za poremećaje štitnjače možete naručiti ovdje.

 

Ukoliko želite isprobati čisti ZELENI ROOIBOS kao iznimno vrijedan i rijedak prirodni imunomodulator koji je u Hrvatskoj dostupan samo u Samovar.hr web-shopu, kliknite ovdje.

 

Za poremećaje gladi i debljinu povezanu s poremećajima štitnjače, najbolje prirodno rješenje prema dugogodišnjem iskustvu dr. Ružića i AkademskogCentraZdravlja – vodećeg nutricionističkog stručnog centra u Hrvatskoj je čaj iWKAN uz koji dobijate besplatno i stručan plan prehrane. iWkan možete naručiti ovdje.

Preporučamo:

35,00 HRK kom