Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Zeleni čaj

Zeleni čaj je jedan od nefermentiranih čajeva. Dakle, u postupku pripreme čaja  vrlo je bitno izbjeći fermentaciju. Kod procesuiranja, listovi prolaze kroz tri vrlo važna koraka, prženje kojim se zaustavlja fermentacija u listovima, ručno zamatanje i žarenje kojim se čaju spušta udio vlage.

 Prženje

Cilj prženja jest uništiti enzime u listovima koji bi mogli prouzročiti fermentaciju. Listovi se intenzivno zagrijavaju do temperature od oko 100 °C, bilo u velikim tavama (kineska metoda) ili parenjem (japanska metoda) u vremenu od 30 sekundi do 5 minuta. Time listovi omekšavaju te postaju podatniji za proces savijanja (zamatanja).

Zamatanje

Listovi se ručno motaju i slaže te poprimaju razne oblike: štapića, loptica, spirala ili pravog oblika lista, kao što je slučaj s čajem Long Jing. Ovaj se korak može raditi i pod utjecajem povišene temperature, ali i bez njega, što ovisi o sezoni u kojoj se bere i samoj čvrstoći: mladi se izdanci lako motaju jer sadrže veću količinu vode, dok se motanje zrelijih listova odvija netom nakon prženja – dok su još uvijek vrući.

Žarenje

Listovi se suše na policama, izložene vrućem zraku koji cirkulira dvije do tri minute. Potom se proces zaustavlja na pola sata kako bi se listovi „odmorili“. Nakon toga, postupak se ponavlja sve dok sadržaj vlage ne dostigne vrijednost od 5 – 6 %.