Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Berba i prerada

Listići zelenog čaja za proizvodnju Matche beru se vrlo rano – čak nekoliko tjedana prije klasičnog vremena berbe i to isključivo s grmova koji su se prethodno pokrivanjem štitili od izravnog sunca. Ovakav postupak usporava njihov rast, čuva svilenu mekoću izniklih listnih pupooljaka, potiče sintezu klorofila i povećava razinu aminokiselina - u prvom redu L-teanina. Tako formirani, iznimno sitni, mekani i tamni listići ubiru se isključivo ručno i to uz veliku pažnju iskustnih berača koji odabiru samo savršene izdanke.

Zbog ovog preciznog, stoljećima starog postupka, gotovo je nemoguće usporediti njihovo bogatstvo sastava i biološku snagu s bilo čim drugim u prirodi. Nakon postupnog sušenja koje se provodi u strogo kontroliranim uvjetima polumraka i dozirane cirkkulacije zraka, obično vani, u sjeni drveća, ovi jedinstveni listići zelenog čaja se melju primjenom posebnih kamenih mlinaca – tarionika. Proces meljenja je spor i traje satima.

Podatan i nježan, iznimno sitan čajni prah intenzivne zelene boje konačan je rezultat iza kojeg stoji stoljetna tradicija, znanje i ogroman uložen trud. Učiniti čak i najmanji propust u bilo kojem detalju uzgoja, branja i prerade Matche znači potpuni neuspjeh. Ovaj se čajni prah značajno razlikuje od „običnog“ zelenog čaja u prahu koji predstavlja sasvim različit proizvod. Matcha je jedinstven svojom teksturom i sastavom - neponovljiv. Samo je pravi Matcha čaj podatan, lagan i mekan poput „gustog zraka“, te ima s ničim usporedivu svilenu strukturu i pridnu svjetlucavost. Ostali čajni prahovi koje možete susresti, u usporedbi s njim su tvrdi, „pjeskoviti“, ali i po sastavu praktički – prazni.

Ako govorimo o kemijskom sastavu, jedinstven je aminokiselinski ustroj Matche koji daje specifičan, prirodno slatkast okus i nevjerojatnu biološku snagu. A pored svega, tu je i klorofil. Jeste li čuli za izreku da „ništa ne može biti tako zeleno kao Matcha“? Samo Matcha ima razinu klorofila koji zelenu boju ovog čaja čini neponovljivom.

Uzmemo li u obzir sve navedene detalje – postaje jasno zašto Matcha čaj stoljećima stoji na vrhuncu piramide svih čajeva i drugih vrhunskih plodova prirode.