Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Kako pripremati čaj?

Različiti se čajevi različito pripremaju, a pridržavanje uputa za pripremu osigurava da iz čaja dobijete najbolje. Ovo posebno dolazi do izražaja u svih posebno kvalitetnih čajeva, kao što su čajevi „Samovara.hr“. Niže prikazana tablica daje jasne smjernice za pripremu čaja ovisno o njegovoj vrsti.

 

Navedene su okvirne količine korištene u pripremi za 2,5 dcl vode, temperature i vrijeme „stajanja“ čaja; npr, najbolje je pripremiti bijeli čaj tako da se 2,5 dcl vode zagrije na 70 °C, prelije 6 g čaja i ostavi stajati 5-10 minuta. Ipak, neke se smjernice mogu razlikovati od čaja do čaja iako pripadaju istoj skupini, pa vas molimo da prije pripreme, osim ovih općih, pogledate i točne upute navedene na pakiranjima. Napominjemo kako 1 vrhom puna čajna žličica predstavlja upravo navedenu količinu – oko 6 g čaja (iako ovo može varirati u ovisnosti o samom sastavu).

 
Ruska metoda pijenja čaja

Jedan od iznimno praktičnih načina pripreme prirodnih čajeva je onaj koji se tradicionalno koristi u Rusiji, zemlji posvećenoj navici uživanju u kvalitetnim čajevima. Ova metoda podrazumijeva da se u manjoj posudi (čajniku) pripremi „jaki“ čaj – koncentrat koji stoji na sobnoj temperaturi, a potom se kroz dan višekratno pije tako da se u šalicu ulije manja količina ovakvog snažnog, ali ohlađenog čaja („prst“) i potom nadopuni vrućom vodom do vrha šalice.

 

Grijanje čajnog posuđa

U engleskoj je tradiciji iznimno važno zagrijati posuđe koje ćete koristiti za pripremu čaja. Ovdje se, u prvom redu, misli na grijanje šalica i – još važnije čajnika. To ćete jednostavno učiniti tako da manju količinu vode koju ste zakuhali ulijete u čajnik, te „vrtite“ 1-3 minute, dok se ne zagriju njegove stijenke. U tako zagrijan čajnik (ili drugu odabranu posudu, ali najbolje - čajnik) dodate vodu temperature koju želite za određeni čaj, potom dodate sam čaj koji ste umetnuli u „kuglicu“, jednokratnu vrećicu za samostalno punjenje ili rasuti čaj koji ćete kasnije procijediti.

 

Staklo ili metal za pripremu čaja?

Iako je za pijenje kvalitetnog čaja u prvom redu važno imati kvalitetni čaj („nije svaki čaj – čaj“), ponekad je iznimno važno koristiti prikladno posuđe za njegovu pripremu. Staklu i drugim inertnim materijalima ovdje svakako valja dati prednost pred metalnim posudama. Ovo je posebno važno za odležavanje čaja prije njegovog procjeđivanja. Iako je, dakle, idealno vodu za čaj kuhati u staklenoj posudi, takva pomagala zbog visoke cijene i nedostupnosti često nemamo na raspolaganju. Zato je potpuno prihvatljivo zakuhati vodu u metalnoj posudi ili kuhalu s metalnim dnom (klasično električno kuhalo), a potom sam kontakt čaja i vruće vode izvesti u staklenoj, porculanskoj ili sličnoj posudi (šalici ili čajniku). Ovog se naputka dobro pridržavati pri svakoj pripremi kvalitetnog čaja, ali je ipak presudno kod nekih čajnih vrsta koje su iznimno sklone neželjenim reakcijama u kontaktu s metalom. Među ovakvim čajevima se posebno ističe Catuaba (katuaba) – poznati čaj za potenciju, najmoćniji, stoljećima potvrđen prirodni afrodizijak – „prirodna Viagra“, unutarnja kora svetog južnoameričkog drveta.

Ne zaboravite – tradicija pijenja vrhunskih čajeva u našim je krajevima posljednjih desetljeća, nažalost, uvelike napuštena. Navedeno je povezano sa širokim izborom, dostupnošću i niskim cijenama tradicionalnog pribora za čaj. Vrhunski porculanski čajnik tako, na svakom sajmu rabljenih predmeta i antikviteta u Hrvatskoj, možete dobiti već za desetak ili nešto više kuna - ukras za dom, put u dobre navike, razvoj životnog stila, zdravlja i užitka, lijepi poklon sebi ili dragoj osobi. Naravno, na raspolaganju danas ipak imate i sve veći broj specijaliziranih trgovina.

Izbora je svakako napretek. Samo - krenite!

39,00 HRK kom
37,00 HRK kom