Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Svjetsko tržište čaja

Kao što smo istakli, pravi čaj ima jasno definirano podrijetlo vrhunskih sirovina, te svoj način prerade koji je precizno definiran i strogo kontroliran. U njega se ne dodaju nikakve umjetne tvari, a njegova se snaga vidi već pri prvom stavljanju takvog proizvoda na dlan.

Vjerojatno ste primijetili široki raspon cijena naših čajeva. Takvi su rasponi potpuno opravdani i prisutni kod svih ozbiljnih prodavatelja čajeva. Zašto? Iako su svi naši čajevi birani tako da budu redom vrhunske kvalitete, na svjetskom je tržištu prisutna velika varijabilnost cijene koja ovisi o više čimbenika. Pojedini se čajevi pripremaju od iznimno rijetkih sirovina koje onda imaju specifičnu cijenu. Pojedini čajevi zahtijevaju točno precizno geografsko podrijetlo, pa su onda ograničene godišnje produkcije i jednostavno – skupi u nabavci. Neki moraju ispuniti specifične uvjete uzgoja – npr. čajni grm mora dozrijevati do 50 godina starosti da bi se obrao za određenu vrstu čaja, za neke pripravke moraju se brati samo tek iznikli listovi srebrnog ruba, pojedine se sirovine beru samo u određeno doba dana ili na specifičnim mikrolokacijama, uz prethodnu dugotrajnu ručnu njegu u rastu. Također, postoje čajevi koji se moraju mjesecima i tjednima prije branja štititi od izravnih zraka sunca posebnim pokrivalima ili uzgajati u zajednici s drugim biljkama koje im služe samo za formiranje djelomičnog ili potpunog hlada. Sve ovo utječe na konačnu cijenu proizvoda. Nemojmo zaboraviti i preradu.

Naši čajevi se redom obrađuju na tradicionalne načine, imaju trajnu kontrolu kvalitete u svakoj fazi prerade, te za to posjeduju primjerene certifikate EU. Oni se ručno pare i suše, iskusne ruke educiranih radnika okreću ih i njeguju tijekom prerade uz potpunu zaštitu od neželjenih utjecaja. Nadalje, neki se čajevi prepuštaju dugotrajnom sazrijevanju – fermentaciji. Najduže odležani primjerci tako prije no što dođu do Vas imaju i do 60 godina kontrolirane prerade. Začuđujuće, prekrasno i jedinstveno. Bez obzira na sve navedeno, uvažavajući raspon cijena koji za jedinično pakovanje od 50 – 150 g varira u širokom spektru, Samovar uvijek garantira optimalan odnos kvalitete i cijene.