Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Legende o čaju

Postoji mnogo priča koje opisuju kako je zapravo nastao čaj, a Samovar.hr je odabrao nekoliko najzanimljivijih.

Legenda, koja datira u 2737. godinu pr.Kr., kaže kako je car Shen Nung kuhao vodu do vrenja kako bi utažio žeđ u hladu, no zapuhao je vjetar i nekoliko listića s grane je otpalo i spustilo se točno u njegovu šalicu. Listići su su pomiješali s vodom i dali joj nježnu boju i miris, a kada je car okusio ovu neobičnu mješavinu – ostao je zapanjen i oduševljen. Stablo s kojega su listići pali je zapravo bilo divlje drvo čaja te je tako stvoren čaj.

U Indiji, legenda kaže kako je princ Dharma doživio božanski dodir i krenuo u Kinu je propovijedati Buddhine riječi. Kako bi bio dostojan ovakvog dara i misije na koju je krenuo, zarekao se da tijekom devet godina svog putovanja neće spavati. No, na kraju treće godine misije počeo ga je savladavati umor i gotovo je zaspao pa je, kako bi se održao budnim, s grane obližnjeg stabla divljeg čaja otkinuo nekoliko listića i počeo ih žvakati. Stimulirajuća svojstva čaja odmah su pokazala svoj učinak – Dharma se osjetio mnogo budnijim. Preostalih šest godina svog apostolskog putovanja svoju je snagu i budnost pripisao upravo utjecaju izvanrednih listića.

Legenda u Japanu ipak kaže drugačije – nakon tri godine putovanja iscrpljeni je Dharma tijekom molitve zaspao. Priliko buđenja, bijesan zbog svoje slabosti i nemoći, te duboko potresen prekršenom zakletvom i grijehom koji je počinio, odrezao je očne kapke i bacio ih na tlo. Nekoliko je godina kasnije, prolazeći istim putem, primijetio da je na tom mjestu izrastao grm kakvoga nikad ranije nije vidio. Otkinuo je nekoliko listića, probao ih i otkrio da imaju moć držati oči onoga tko ih konzumira otvorenima. Suputnicima je ispričao svoje iskustvo, a čaj je zasađen u svim mjestima kojima su na svojem putovanju prolazili. No, ipak se čini da je prava zemlja podrijetla čaja ipak Kina, i to regija koja se proteže uz granicu provincije Yunnan i sjevernog Vijetnama, a kultura ispijanja čaja je primarno razvijena od strane Kineza.