Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Čaj u Velikoj Britaniji

Prvi sanduci čaja su 1606. godine stigli u Amsterdam i u zapisima je kao prvi, službeno registrirani teret s čajem na zapadu. U to je vrijeme Nizozemska kontrolirala tržište rijetke robe s Orijenta, ali njihov su monopol ubrzo ugrozili Englezi utemeljivši East India Company, izravnog protivnika nizozemskih trgovaca.

Čaj u Englesku nije ušao na veliak vrata. U to su vrijeme trend predstavljale kuće kave, koje su se zbog velikog interesa zemljom širile brzo i s velikim uspjehom. Žena engleskog kralja, portugalska princeza Katarina od Bragancea, istodobno je u miraz donijela Bombaj i kulturu ispijanja čaja u bilo koje doba dana. Otada je čaj postao iznimno popularan diljem kraljevstva.

Omiljeni napitak plemića je, u iznimno kratkom vremenu, postao prihvaćen u svim slojevima društva i stekao svoju popularnost. Danas čaj predstavlja uzdanicu britanskog društva, koje ga ispijaju tijekom cijelog dana. Jutro Britanaca ne započinje bez šalice čaja, koji se često ispija u krevetu s nekoliko keksića, a nastavlja se kroz britanski doručak. Iduća šalica je spremna netom prije podneva, a njen je utjecaj održavan do vremena za tradicionalno ispijanje jakog čaja. Naposljetku, posljednja šalica se ispija prije odlaska na počinak.

Ispijanje jakog čaja u Velikoj Britaniji je zbilja tradicionalan običaj, za koji se vjeruje da ga je u društvo uvela sedma vojvotkinja od Bedforda u 19. stoljeću. U to je vrijeme ručan bio posluživan iznimno rano, a večera razmjerno kasno, pa je vojvotkinja razvila naviku popodnevnog ispijanja čaja uz kekse. Započela je pozivati prijatelje da joj se pridruže i time pokrenula trend koji je polučio nevjerojatno brz i značajan uspjeh, te se u društvu održao sve do danas. Kao i u 19. stoljeću, tako je i danas uvriježeno okupljanje obitelji i prijatelja na čajankama na kojima se, uz čaj, poslužuju i mlijeko, šećer te limun, kako bi svačiji ukusi i želje bili zadovoljeni.

U pripremi čaja slijedi se pet zlatnih, tipično britanskih, pravila posebno prilagođenih tipovima čaja koji se konzumiraju u Velikoj Britaniji:

- Čajnik treba zagrijati kipućom vodom kako bi se zagrijali listići čaja i otpustili sav svoj okus i aromu;

- Dodati po jednu čajnu žlicu čaja za svaku osobu te dodatnu za čajnik;

- Listove preliti vrućom, nikad kipućom, vodom;

- Ostaviti da odstoji tri do pet minuta;

- Promiješati i poslužiti

Otkad je uvedena u društvo, tradicija ispijanja čaja je razvila i mnoge rukotvorine, posuđe i pomagala, kolačiće, itd. Metalne posudice za držanje čaja, loptice i cjediljke za čaj, posudice za šećer, čajnici, posudice za vrhnje i mlijeko, muffini, čajni kolačići, princess uštipci i mnoge druge delicije razvijene su upravo kako bi istaknule ono najbolje u čaju, simultano stvarajući ugodno i upoštenu atmosferu, tipičnu za ispijanje čaja u engleskom stilu.