Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Opisivanje aroma i mirisa

Donosimo popis izraza korištenih pri opisivanju olfaktornih i retrogradnih dojmova koji se javljaju tijekom degustiranja i ispijanja čaja. Oni nam pomažu izraziti i objasniti utiske i osjećaje koji se javljaju tijekom konzumacije vrhunskog čaja, a na taj način je olakšano dovođenje u vezu subjektivnog dojma kušaoca

i dobro poznatih i razrađenih izraza s kojima se određeni čaj povezuje i pomoću kojih se personificira.

Citrusne note: odnosi se na arome koje podsjećaju na citrusno voće – po naranči, po limunu, po grejpu, kiselkasto

Voćne note: po gorkom bademu, po zelenom bademu, po prezrelom voću, po šumskom i bobičastom voću, po muškatu, po breskvama, po zelenim jabukama, po dozrelom grožđu 

Cvijetne note: općenito voćne note i / ili nota koja asocira na određeni cvijet – po jasminu, po orhideji, po ruži, po freziji 

Začinske note: po kakau, po mentolu, po papru, po muškatnom oraščiću, po zvjezdastom anisu, po medu, po cikoriji

Biljne i drvenaste note: Po suhom drvetu, po tresetnom tlu, po svježe oljuštenoj kori drveta, po mahovini, po mirisu vlažne zemlje nakon pljuska, po kestenu 

Dimljene note: Odnosi se na arome i mirise koje asociraju na dim, gorenje, karamelizaciju – po dimu, po prženju, po zagorenosti