Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Čaj i kofein

Svaki čaj, neovisno o boji, ima tri iznimno bitna organska sastojka: kofein, teofilin i teobromin.

Kofein

Suhi list čaja sadrži 2 – 3 % kofeina. Važno je shvatiti da su kofein iz čaja i kave jednaki, jedina je razlika što je u kavi kofein zastupljen u većem postotku.

 

Sam sadržaj kofeina u čaju ovisi od dva faktora:

• Listu čaja: pupoljak i prvi list sadrže dvostruko više kofeina od Souchoung listova

• Sezoni branja: klimatski čimbenici utječe na zrelost lista i sadržaj kofeina

Stoga su neki čajevi iznimno bogati kofeinom, npr. čajevi rane berbe s mnogo pupoljaka, dok su ostali gotovo bezkofeinski – dimljeni i Oolong čajevi.

Kofein je snažan stimulans živčanog sustava. Za razliku od kave, kofein iz čaja se sporo otpušta u organizam. Upravo iz ovog razloga, kofein iz čaja razbuđuje i „oživljava“, bez dovođenja organizma u stanje hiperaktivnosti, a čaj predstavlja idealan napitak.

Iako stimulirajući učinak čaja može kod osjetljivih ljudi izazvati blagu nesanicu, vrlo ga je lako dekofeinizirati bez da mu se promijeni okus. Budući da se kofein u čaju oslobađa u prvih nekoliko sekundi nakon kontakta s vrućom vodom, ako ga želite odstraniti – prelijte listove kipućom vodom, nakon 30 sekundi procijedite i u listove dodajte željenu količinu kipuće vode.

 

Teofilin

Teofilin je u čaju prisutan u mnogo manjoj količini od kofeina, a ima pozitivan utjecaj na organizam – odličan je vazodilatator, što znači da pomaže širenju krvnih žila i pospješuje cirkulaciju. Ovo objašnjava zašto čaj, bilo da se radi o toplo ili hladno pripremljenom, predstavlja osvježavajuće piće – vazodilatacija je jedan od mehanizama koje pridonose termoregulaciji tjelesne temperature. Teofilin je, također, stimulans respiratornog sustava i često se može naći u farmaceutskim pripravcima korištenim u liječenju astme. Međutim, pri liječenju ovakvih bolesti čaj se ne smije smatrati jedinim sredstvom, niti je preporučljivo odbacivati propisanu terapiju.

 

Teobromin

Ovaj organski sastojak u čaju možemo naći u manjoj količini od prethodna dva. Ipak, teobromin predstavlja snažan diuretik budući da stimulira izlučivanje tekućine iz organizma.