Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Podjela čaja po razredu

Listovi najkvalitetnijih zelenih i Oolong čajeva su u finalnom proizvodu cijeli i ne svrstavaju se u posebne razrede, a jednako vrijedi i za neke crne (naročito kineske) čajeve, čija imena nose dostatnu potvrdu kvalitete.

 

Ostale crne čajeve iznimno je važno kategorizirati, budući da takva oznaka daje dvije bitne informacije: finoću berbe i veličinu lista (cijeli, slomljeni, mljeveni). Naziv „orange“, često korišten u gradaciji najčešće nema veze sa samim voćem. U čajnoj terminologiji, on označava sjajne, veličanstvene konačne proizvode, a samo ime potječe od nizozemske dinastije Orange Nassau. Termin Pekoe vuče korijen od kineske riječi Pak-ho, te ukazuje da se radi o svijetlim, pepeljastim, nepotpuno otvorenim pupoljcima.

 

Cijeli listovi

F.O.P. Flowery Orange Pekoe Ovakav je urod najkvalitetniji, a sastoji se od pupoljka i dva najbliža lista. Sam čaj sadrži mnogo pupoljaka koji se, nakon fermentacije, nazivaju „golden tips“.

O.P. Orange Pekoe Ovaj termin ukazuje da se radi o mladim, čvrsto zamotanim listovima. Ovdje se primjenjuje „fini“ način branja, kada su pupoljci već formirali listiće.

P. Pekoe Sami su listovi manje kvalitetni od O.P, a konačan proizvod ne sadrži pupoljke.

S. Souchong List je stariji i širi, te sadrži manje količine kofeina, a najčešće se zamata po dužini i koristi u proizvodnji dimljenih kineskih čajeva.

 

Lomljeni listovi

Čaj dobiven od ovakvih listova je obično mnogo tamniji i snažnijeg okusa.

B.O.P. Broken Orange Pekoe

F.B.O.P. Flowery B.O.P.

G.B.O.P. Golden B.O.P.

T.G.B.O.P. Tippy Golden B.O.P.

 

Mljeveni listovi

F. Fannings Ravni komadići, manji od onih u kategoriji čajeva lomljenih listova. Konačni napitak je iznimno jak i živopisne boje.

Dust (Prašina) Iznimno fino mljeveni listovi koji se koriste u produkciji čaja za filter – vrećice.

 

Indijska klasifikacija

U Sjevernoj Indiji, opis berbe je mnogo detaljniji i daje puno više relevantnih informacija, od klasifikacija ostalih zemalja proizvođača čaja.

G.F.O.P. Golden Flowery Orange Pekoe F.O.P. ima visok udio pupoljaka

T.G.F.O.P. Tippy Golden Flowery Orange Pekoe F.O.P. sdrži mnogo „zlatnih“ pupoljaka.

F.T.G.F.O.P. Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe F.O.P. čaj iznimne kvalitete

S.F.T.G.F.O.P. Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe F.O.P. neprikosnovena, iznimna kvaliteta. U ovaj razred najčešće spadaju najbolji proljetni Darjeeling čajevi. Ponekad se, na kraju imena, dodaje broj koji označuje da je kvaliteta čaja održana.