Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Drvo čaja

Plantaža čaja izgleda kao velika šuma, ispunjena malenim stablima visine do 1,5 metara. Njihova debela, čvorovita debla ukazuju na njihovu starost – često su mnogo starija nego što bi se na prvi pogled moglo reći.

 

U svom prirodnom stanju, drvo čaja može doseći visinu od 15 – 20 m, no kod uzgoja čaja vrlo je bitno redovito podrezivati stablo i održavati ga na stalnoj visini. Metoda kidanja je, stoga, veoma bitna kako bi se potaknuo rast novih izbojaka na stablima te olakšalo branje samih listova. Ručno formirana i održavana, stabla čaja postaju patuljasta i formiraju plantaže neobična izgleda – kombinaciju masivnog, zelenog pokrivača i minijaturne šume.

Stablo čaja spada u porodicu Camelia, a unutar nje su dvije, najvažnije podvrste. Jedna je kineska, svjetski poznata kao C. sinensis, koja daje male listove maslinasto zelene boje, a druga je assamska (C. assamica), koja daje velike, blijede, debele listove. Kao rezultat hibridizacije, presađivanja i podrezivanja pojavile su se i mnoge druge podvrste, poznatije kao „hibridi“ ili „klonovi“. Kultivirano stablo čajeva je zapravo zimzeleno i grmolika izgleda. Listovi ovakve biljke su na površini (gornjoj strani) sjajni, a na donjoj mat boje. Mladi listovi i pupoljci su prekriveni svijetlim, pepeljasto sivim „paperjem“ otkuda potječe i ime koje se veže uz njih Pekoe (kin. Pak-ho – paperje, fina dlačica).