Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Čajevi iz Šri Lanke

Otok Ceylon je 1972. godine dobio novo ime – Šri Lanka, no njegovo „staro“ ime se još uvijek koristi u svijetu čaja. Šri Lanka je treći najveći svjetski proizvođač čaja. Značajna produkcija čaja u ovoj zemlji, nekad britanskoj koloniji, započela je tek nakon 1870. godine kada je dotadašnje plantaže kave uništila

najezda parazita, a na tom su tlu niknuli nasadi čaja. Čajeve koji potječu sa Šri Lanke je lako prepoznati: odlikuju se nesvakidašnjom, bakrenom bojom te živahnim okusom prošaranim notom začina. Okus također varira među pokrajinama uzgoja, što je viša nadmorska visina – čaj je kvalitetniji. Cejlonski čajevi ne miješaju se s ostalima, već se distribuiraju i konzumiraju diljem svijeta pod svojim originalnim imenom.

Čajevi ove zemlje dolaze iz šest pokrajina smještenih na južnom dijelu otoka i rastu na različitim nadmorskim visinama, od razine obale mora pa do 2500 metara. Sezona berbe razlikuje se među regijama, a ovisi o sezonama monsuna.

 

Pokrajina Nuwara Eliya

Rijetko pogođena monsunima zbog svoje nadmorske visine, ova pokrajina daje prepoznatljive čajeve svijetle, jantarne boje i okusa koji podsjeća na jasmin.

 

Pokrajina Uva

Poznata po suhoj i vjetrovitoj sezoni, pokrajina Uva daje sočne, aromatične čajeve zaokružena okusa i prekrasne, bakrene boje.

 

Pokrajina Dimbula

Kišna sezona u ovoj pokrajini traje od lipnja do rujna, a berba čaja traje od siječnja do polovice ožujka. Čajevi ove pokrajine odlikuju se svojim jakim, jetkim okusom te bojom, prošaranom zemljanim tonovima.

 

Pokrajina Kandy

Ova pokrajina je smještena uz obalu mora i daje čajeve snažnog, zaokruženog i istančanog okusa.

 

Pokrajina Galle

Čuvena po Orange Pekoe čaju, jednakih listova i snažne, dugotrajne arome.