Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Čajevi iz Indije

Jedna trećina svjetske proizvodnje čaja otpada na Indiju, što ju čini najvećim svjetskim proizvođačem. Mnoge su razlike u vrstama indijskih čajeva, budući se oni uzgajaju u različitim pokrajina različitih klimatskih karakteristika. Razlike proizlaze i iz činjenice da su plantaže specijalizirane za uzgoj samo nekih tipova čaja.

 

Darjeeling

Darjeeling čaj raste na Himalaji, na visinama od 400 – 2500 m iznad razine mora, pri svježoj i čistoj klimi. Prvu plantažu uspostavili su Englezi krajem 19. stoljeća u gradu Tukvar.

Kvaliteta čaja dobivena uzgojem na ovim nadmorskim visinima, kao i strelovit uspjeh koji je postigao, potaknula je otvaranje ostalih plantaža. Tako su otvorene plantaže Dooteriah (1859.), Ambootiah, Tukdah i Ging (1860.-1864.) te Makaibari i Badamtam.

Danas u Indiji postoji više od 90 plantaža, do nedavno klasificiranih u tri kategorije – ovisno o nadmorskoj visini na kojoj se nalaze. Iako je neko vrijeme ovakva podjela bila značajna u vidu prestiža i slave plantaža i čaja koji se na njima proizvodi, u današnje vrijeme nema prevelikog smisla budući da je kvaliteta uroda unaprijeđena te uvelike ovisi o vještini i znanju uzgajivača, a ne samo o nadmorskoj visini plantaže.

Budući da je Darjeeling čaj iznimno skup, sav urod je rezerviran uglavnom za izvoz.

 

Prodaja se ostvaruje na dva načina:

„Čiste“ sirovine se pakiraju u kutije rezervirane samo za rijetke i ekskluzivne čajeve, na koje se s pažnjom upisuje ime plantaže s koje potječe, razred i vrijeme berbe

-  Mješavine sirovina različitih plantaža kojima se dodjeljuje zajedničko, generičko ime - Darjeeling

 

Darjeeling se ubraja u najprestižnije čajeve svijeta. Zanimljivo je da miris i okus ovoga čaja mogu biti vrlo različiti od jedne berbe i plantaže do druge, a ove karakteristike uvelike ovise o:

-  Klimatskim uvjetima plantaže, nadmorskoj visini i položajem prema Suncu

-  Vrsti zemlje (slično kao kod vina)

-  Načinu branja samog čaja

-  Godišnjem dobu branja

-  Porijeklu samih sadnica čaja

-  Vrsti zemlje (tla – slično kao kod vina)

 

First flush

Proljetna berba, prva od pet koje se odvijaju tijekom godine, obično započinje krajem veljače te završava u travnju. Ovo je događaj koji željno i s nestrpljenjem iščekuju ljubitelji čaja diljem svijeta, budući da se ovaj čaj proizvodi u limitiranim količinama, te predstavlja iznimno rijetku i visoko aromatičnu deliciju koja, zasluženo, nosi naziv „Šampanjac među čajevima“.

Zimi biljke miruju te se njihovi izdanci obogaćuju esencijalnim uljima. Urod prve berbe u godini obiluje ovakvim mladim i iznimno kvalitetnim izdancima, poznatijima pod imenom „golden tips“. Darjeeling, dobiven proljetnom berbom, je vrlo prepoznatljiv po zelenoj boji koje listići poprimaju prilikom pripreme. Šalica ovoga čaja predstavlja buket svježine, života i mladosti.

Presudni utjecaj na kvalitetu prve, proljetne berbe imaju klimatski uvjeti koji joj prethode, a upravo iz tog razloga plantaže mogu proizvesti čajeve različite arome, iz godine u godinu.

Svježina i delikatnost proljetnog Darjeelinga čini ga iznimno fragilnim te se ne može dugo čuvati. Kako bi u njemu uživali na vrhuncu sezone, preporuka je konzumirati ovaj čaj u sezoni, odnosno 9-12 mjeseci nakon berbe.

 
In between flush

Iznimno kratka i rijetka berba odvija se početkom svibnja na pojedinim plantažama, a dobiveni čaj predstavlja izvanrednu kombinaciju svježine proljetne i zaokruženosti okusa ljetne berbe.

 

Second flush

Započinje prije sezone monsuna i traje od mjesec dana, od svibnja do lipnja. Za razliku od proljetne berbe, listići su manji i tamniji, a prilikom pripreme im boja poprima sjajnu, bakrenu nijansu. Čaj dobiven drugom berbom je iznimno zaokružena okusa, vrlo aromatičan, jedak, okusa nedozrelog voća i dugotrajne arome, što ga čini iznimno harmoničnim buketom fantastičnih osobina.

 

Monsoon flush

Budući da sezona monsuna ne obiluje sunčanim danima, čaj ove berbe je nešto niže kvalitete.

 

Third flush

Ova žetva je karakteristična po listovima čaja koji su veći nego u ostalim, a pripremljeni napitak je tamnije boje i snažnije arome.

 
Polu-fermentirani Darjeeling

Polu-fermentirani čajevi su specijalnost kineske pokrajine Fujian i Tajvana, te se vrlo rijetko proizvode u ostalim zemljama.

 

Zeleni Darjeeling

Iako tradicionalan u Kini i Japanu, nefermentirani čaj još uvijek predstavlja rijetkost u proizvodnji za Indiju.

 

Assam

Pokrajina Assam nalazi se u sjeveroistočnoj Indiji, istočno od Darjeelinga te između Bangaladeša, Burme i Kine. Kroz nju prolazi rijeka Brahmaputra, čiji su pritoci do prve polovice 20. st bile prekrivene kišnim šumama. Ovo je iznimno plodna regija na koju otpada više od polovice godišnjeg uroda Indije, a kišni periodi traju od studenog do siječnja, te od travnja do rujna.

Čajevi pokrajine Assam odlikuju se „britanskim okusom“, jaki i opori, prošarani aromom začina i bogati taninom. Pripravljen, ovaj čaj je iznimno tamne boje i moćnog okusa, te se često pije s mlijekom, a često se konzumira u prvom dijelu dana.

 

Nilgiri

Pokrajina Nilgiri smještena je u južnom dijelu Indije te predstavlja drugu najveću regiju proizvodnje čaja. Nadmorska visine ove pokrajine istovjetna je onoj Šri Lanke, a dobiveni čajevi su zaokružena, punog okusa i neponovljive arome.