Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Rooibos

Priznat i cijenjen kao nacionalno piće južne Afrike, crveni čaj ili Rooibos je biljka koja spada u porodicu leguminoza. Poznata i pod imenom Aspalathus linearis, uzgaja se u sjevernoj regiji imena Cedarberg, 200 km sjeverno od Cape Town-a. Rooibos je grmolika biljka, čvrstog debla iz kojeg se širi

mnoštvo tankih grana, prekrivenih svjetlo zelenim lišćem oblika igle. U proljeće, biljku prekriva mnoštvo sitnih, žutih cvjetića od kojih svaki daje plod s jednom sjemenkom. Iako ga već preko 300 godina redovito konzumira stanovništvo Južne Afrike, popularnost u ostalim dijelovima svijeta stječe tek od 30.-tih godina prošlog stoljeća. Prema načinu dobivanja, Rooibos možemo podijeliti na dvije vrste: sušen na suncu te oksidirani oblik, koji se i najčešće konzumira.

Berba čaja traje u ljetnoj sezoni, prva tri mjeseca godine. Biljke se srpom režu otprilike 30 cm od tla, a listovi i grančice se potom obrađuju mehaničkim valjcima te grupiraju u manje nakupine, navlaže i ostavljaju na otvorenom. Tada započinje proces oksidacije nakon kojeg sam čaj poprima karakterističnu crvenu boju i okus. Listovi se potom rasprostiru po tlu i suše na suncu, a na kraju prosijavaju kako bi se odstranila nečistoća i zaostale drvenaste strukture, otparavaju i pakiraju.

 

Blagodati Rooibosa

Brojni su pozitivni atributi dodijeljeni ovome čaju, među kojima valja istaći utjecaj antioksidansa iz Rooibosa na stanično starenje, probavu, alergije i poremećaje spavanja, iako ovi učinci još nisu znanstveno i sa sigurnošću potvrđeni. U tijeku je nekoliko studija kojima se pokušava dokazati i razjasniti uloga antioksidansa iz Rooibosa na organizam čovjeka.

Rooibos – taj ukusni, bezkofeinski napitak savršen je uvečer. Budući da gotovo ne sadrži tanine i blagog je, lagano slatkastog okusa, može poslužiti kao izvrsna baza za aromatizirane mješavine.