Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Članci

Mali Matcha rječnik

Chasen – posebna četkica od bambusovine za pripremu Matcha čaja (otapanje praha i formiranje pjenaste strukture napitka)

Chawan – prigodna šalica za pripremu i ispijanje Matcha čaja, plitka, široka i bez drške

Chashaku – bambusova žlica za doziranje Matcha čaja koju neki koriste i za njegovo protiskivanje kroz sito što i nije preporučljivo

Opširnije...

Kuhanje s matchom

Obzirom na jedinstvenu poziciju u svijetu vrhunskih čajeva i osviještenom životnom stilu koji uz Matchu vezujemo, ovaj je čajni prah danas zašao duboko u različita područja ljudskog življenja, osjećaja punoće, zdravlja i slobode. Tako ga nalazimo u vrhunskoj gastronomiji gdje prestavlja osnov za neke umake, izniman sladoled, kolače, napitke.

Opširnije...

Priprema

Za pripremu Matcha čaja vam je od pribora potrebna primjerena, široka i plitka šalica po japanskoj tradiciji (CHAWAN), bambusova uska i duguljasta žličica (CHASHAKU) i posebna bambusova metlica (CHASEN). Za jednu osobu se uzima 1,75 g Matcha čaja ili 1 ½ bambusova žličica (chashaku) čajnog praha, a što odgovara kolličini u nešto manje od ½  „zapadnjačke“ čajne žličice.

Opširnije...

Varijante pripreme

Za one koji žele znati malo više, donosimo podatke o razlici prethodno navedenog, najčešćeg načina pripreme (Usuncha ili thin Matcha tea) s pripremom gustog, snažnijeg i načelno prirodno slađeg Matcha čaja koji preporučujemo dobrim poznavateljima (Koicha ili thick tea). Ova druga varijanta koristi jednak postupak, ali uzima dvostruko veću količinu Macha-praha (3,75 g, 3 chashaku bambusove žličice ili jednu čajnu žličicu),

Opširnije...

Berba i prerada

Listići zelenog čaja za proizvodnju Matche beru se vrlo rano – čak nekoliko tjedana prije klasičnog vremena berbe i to isključivo s grmova koji su se prethodno pokrivanjem štitili od izravnog sunca. Ovakav postupak usporava njihov rast, čuva svilenu mekoću izniklih listnih pupooljaka, potiče sintezu klorofila i povećava razinu aminokiselina - u prvom redu L-teanina. Tako formirani, iznimno sitni, mekani i tamni listići ubiru se isključivo ručno i to uz veliku pažnju iskustnih berača koji odabiru samo savršene izdanke.

Opširnije...