Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Čaj za probavu

Neredovita stolica i nadutost nisu samo neugodne, već i potencijalno opasne smetnje. Svaki trud uložen u njihovu regulaciju stoga je i više no opravdan.

Osnove probave – zašto opstipacija?

Hrana i tekućina koje unesemo u naše tijelo se kemijski počinju mijenjati već u ustima obzirom da je slina bogata razgradnim tvarima – enzimima. Prva nagla i značajna promjena strukture unesenih namirnica događa se u želucu gdje vlada iznimno snažna kisela okolina. U dvanaestniku ili dvanaestpalčanom crijevu koje slijedi nakon želuca, sadržaj dolazi u kontakt sa sokovima gušterače (pankreasa) i sa žuči. Riječ je o mješavini različitih, vrlo moćnih kemijskih tvari koje nastavljaju razgrađivati već dijelom probavljenu hranu. U nastavku probavne cijevi slijedi tanko, a potom debelo crijevo. Prolaskom kroz sustav crijeva koji (ako niste znali) u dužini ukupno mjeri impozantnih 5-7 metara, sadržaj se postupno, ali dodatno i vrlo značajno mijenja –prehrambene tvari oslobođene procesom probave se upijaju u krv i odlaze na daljnje korištenje u organe i tkiva, a upija se i voda. Ovakvim procesom, postupno se formira stolica koju najvećim dijelom sačinjavaju neprobavljivi ostaci hrane, u prvom redu celuloza. Oni su izmijenjeni djelovanjem bakterija koje normalno žive u debelom crijevu. Stolica je u većoj ili manjoj mjeri oslobođena vode. Ovaj stupanj dehidratacije stolice izravno je povezan s njenom konzistencijom – tvrdoćom koja nije primarno ovisna o količini unesene tekućine već o brzini prolaska sadržaja kroz crijevo i nekim drugim funkcionalnim odrednicama probavnog sustava. Čitav je niz promjena koje mogu utjecati na proces formiranja i dinamiku pražnjenja stolice. Njihova uspješna korekcija vrlo često i nije tako jednostavan zadatak.

 

 

Prvo javljanje opstipacije ili druge značajne promjene stolice?

Danas znamo da čitav niz bolesti i poremećaja može utjecati na poremećaj u regulaciji stolice. Uzroci se mogu nalaziti u širokom rasponu od ozbiljnih bolesti želuca i crijeva ili s probavnim sustavom povezanih organa (npr. leđne moždine), pa sve do različitih drugih dijelova našeg tijela (gušterače, jetre, endokrinih tj. žlijezda s unutarnjim lučenjem kao npr. štitnjače). Kako se ne bi zanemarilo neko od ovih značajnih stanja s potencijalnom potrebom specifičnog liječenja, kod prve pojave opstipacije ili drugih promjena sastava i karaktera stolice koji se ponavljaju i traju duže vrijeme, uvijek je važno konzultirati liječnika.

 Hemoroidi, divertikli i promjene funkcije crijevnih mišića

Hemoroidi koji su iz više razloga – a ponajviše zbog dugog sjedenja i nekretanja ogroman problem razvijenog svijeta, značajno utječu na stolicu. Bolnost hemoroida podsvjesno odgađa pražnjenje debelog crijeva čime se potiče da stolica postaje dodatno dehidrirana – tvrda, a što onda vodi pogoršanju hemoroidalnih promjena i uvodi bolesnika u začarani krug koji se teško prekida. U razmatranju promjena crijeva koje često susrećemo, valja svakako spomenuti još i divertikle – divertikulozu koja najčešće pogađa sigmoidno (zavijeno) debelo crijevo, a nalazi se u donjem lijevom dijelu trbuha. Starenjem broj divertikla raste kao dio prirodnog procesa starenja, pa gotovo da i nema odrasle, a posebno starije osobe bez divertikuloze. Ove promjene ne moraju uopće davati subjektivne smetnje, a opet (što nije rijetko), mogu stvarati ogromne probleme. Zadnje crijevo, kao organ smješten u zdjelici, izrazito je bogato prokrvljeno i prožeto brojnim živčanim završecima. Mišićne strukture ovog dijela našeg tijela također su kompleksno građene i kod razvijenog problema sa stolicom potencijalno mogu ući u poremećaj funkcioniranja koji onda nije lako ispraviti. U narodu se to pojednostavljeno naziva „lijena crijeva“ što i nije daleko od istine. Redovitom brigom o regulaciji probave, negativni utjecaji opisanih promjena uvelike se mogu spriječiti, olakšati ili čak i potpuno ukloniti. Kako?

 

 

Stolica je ogledalo zdravlja i svakodnevnog življenja

Stres, neredovita ishrana, prerađena hrana s niskim udjelom neprobavljivih vlakana, slabo kretanje, loš san, anksioznost.... samo su neki od uzroka promjena stolice zbog kojih danas zaista vrijedi kazati kako je ona ogledalo našeg zdravlja i čista refleksija stila svakodnevnog življenja. Kontrola navika, prehrane i kretanja, svakako treba biti prva grupa mjera koje ćete pri opstipaciji poduzeti. Hranu valja birati na način da se u svaki obrok unese što više namirnica bogatih neprobavljivim vlaknima (voće i povrće), izbjegavati prerađenu hranu (bijelo brašno, margarini, šećeri) i davati prednost integralnim žitaricama i srodnim proizvodima. Jutarnji ritual uzimanja prethodno namočenih suhih šljiva svima je dobro poznat, no nažalost često nedovoljno učinkovit.

 

 Čaj za regulaciju stolice – izvrsna prirodna pomoć

Regulacija probave čajem spada među najdjelotvornije i istovremeno najsigurnije metode rješavanja ovog učestalog problema. Ne postoji pojedinačna ljekovita biljka koja bi bila 100 % djelotvorna u svakog bolesnika, pa bi u potrazi za svladavanjem problema svatko trebao krenuti u potragu za vlastitim idealnim rješenjem. Čaj od bazge – uz uvjet visoke kvalitete sirovine od koje je sačinjen i uvjet da je 100 %-tne čistoće, pokazao se u tradicionalnom korištenju iznimno uspješnim za regulaciju stolice, pa danas prevladava mišljenje da u rješavanju ovih problema valja krenuti upravo od njega. Inače poznat kao blag, ali istodobno vrlo moćan prirodni čimbenik zdravlja na koji smo danas pomalo zaboravili u navali raznih ljekovitih preparata iz dalekih i egzotičnih krajeva, čaj od bazge je stoljetni čuvar zdravlja naših predaka. Možda će se nekima činiti prejednostavno i gotovo banalno rješenje problema, no vjerujte – isplati se pokušati obzirom da iskustva iističu izvrsne rezultate kod mnogih koji su ga probali. Učinci na probavu su čak i bolji ukoliko se čaj od bazge konzumira postupno tijekom dana u ukupnoj količini od oko 1 litre dnevno, a onda kombinira sa šalicom umirujućeg čaja pred odlazak na večernji počinak. Među čajevima koji opuštaju ističe se mješavina ljekovitog bilja na bazi valerijane BioRelax jer prema iskustvu ona na potpuno prirodan način djeluje umirujuće, opušta mišiće i tijelu vraća vitalnost kroz pun odmor i kvalitetan san.

Naš prijedlog čaja:

39,00 HRK kom