Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Mali Matcha rječnik

Chasen – posebna četkica od bambusovine za pripremu Matcha čaja (otapanje praha i formiranje pjenaste strukture napitka)

Chawan – prigodna šalica za pripremu i ispijanje Matcha čaja, plitka, široka i bez drške

Chashaku – bambusova žlica za doziranje Matcha čaja koju neki koriste i za njegovo protiskivanje kroz sito što i nije preporučljivo

 

Usuncha – najčešća varijanta pripreme pjenastog, finog i laganog Matcha čaja; ova je varijanta poznata još i kao klasičan, standardni ili „normalni“ ili prema engleskoj inačici izraza „rijedak“ Matcha čaj , od engl. thin Matcha tea; receptura je ona standardna uz omjer 1,75 g Matcha čaja na 70 ml vode. Ako govorimo o vrsti Matcha čaja od kojeg se standardno priprema napitak, riječ je o prahu mladih (do 30 godina) grmova zelenog čaja posebne (prethodni opis) pripreme.

Koicha – gušća i snažnija varijanta Matche, priprema se češće od čajnog praha starijih biljaka (više od 30 godina), te koristi omjer 3,75 g čajnog praha na 40 ml vode; zbog nižeg udjela tekućine u pripravku nije lepršav i pjenast kao Usuncha, već gust i podatan. U engleskom se jeziku označava često i kao thick Matcha tea.