Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Čaj pokorava svijet

Nizozemski i engleski doseljenici donijeli su čaj u Novi Svijet, te imali veliku ulogu u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Budući da su na čaj nametnuti veliki porezi građani Bostona su odlučili bojkotirati uvoz.

12. prosinca 1773. godine cijela je pošiljka čaja bačena s broda u more. Bostonska je čajanka je potaknula odmazdu britanskih autoriteta, utirući put događajima koji su naposljetku doveli do Rata Nezavisnosti.

Čaj je odgovoran i za mnogo mirnije dvoboje, kao što su sukobi jedrenjaka za prijevoz čaja. Visoka je potražnja u 19. stoljeću intenzivirala natjecanje među vlasnicima jedrenjaka te potaknula žestoka natjecanja na morima istoka. U to su vrijeme isključivi proizvođači bili Kinezi te su nametnuli svoja pravila: prohibicijske cijene, ograničen pristup luci Canton i odbijanje robne razmjene s Englezima. Kako bi podnijeli ovakav komercijalni pritisak i uzvratili, Englezi odlučuju ilegalno uvesti opijum u Kinu u svrhu stvaranja ovisnosti i tako natjerati Kineze na pogodbu. Ovo je označilo početak Opijumskih ratova, koji su završili 1842. britanskim pripajanjem Hong Konga.

U 19. stoljeću Kina više nije mogla odgovoriti na sve veće zahtjeve zapadnog tržišta pa su 1830. godine Englezi počeli razvijati uzgoj čaja u svojim kolonijama. Prve plantaže su osnovane u Indiji i na Šri lanci, tadašnjem Cejlonu. Cejlonske su plantaže isprva bilo eksperimentalne, ali nakon potpunog uništenja plantaža kave 1869. godine čaj je postao glavni izvor prihoda ove otočne države. Sadnja čaja je započela i u ostalim zemljama Azije, koje su postale važni izvoznici, kao i u bivšim britanskim kolonijama u Africi te, odnedavno, u Argentini.

Danas je čaj, nakon vode, piće koje se najviše konzumira - po sekundi se ispije oko 15000 šalica čaja.