Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Degustacija

Tijekom procesa kušanja, percepcija različitih okusa s kojima dolazimo u kontakt odvija se u tri koraka:

Prvi kontakt s čajem naziva se nazalni, a započinje mirisanjem čaja. Namjerno ili ne, gotovo automatski

dolazi do prinošenja šalice ustima.

Ovakva vrsta „mirisanja“, poznatija kao direktno mirisanje, daje ograničene informacije o tome što ćemo zapravo kušati. I zaista, kada udahnemo miris te dragocjene tekućine, samo 10 % mirisnih molekula dolazi do njušnog živca. Ovaj postotak može biti i veći ukoliko skratimo vrijeme i izoštrimo udah. Specijalisti za čaj ovakav način senzorske analize nazivaju njuškanje.

 

Idući korak se odvija u ustima nakon što otpijemo gutljaj čaja, a aktiviraju se dva osjeta: dodir i okus. Što se tiče okusa, stvar je vrlo jednostavna jer postoje tri okusa čaja: gorko, kiselo i slatko, a svaki od njih je u različitim dijelovima usne šupljine više ili manje razlučiv. Osjet dodira aktivira se kada čaj dođe u kontakt sa zubima i mukoznom membranom te nam omogućava uživanje u teksturi i temperaturi napitka. Upravo u ovom trenutku možemo osjetiti i oporost i punoću okusa čaja, ali percepcija arome je još uvijek veoma slabo izražena.

Kada progutamo čaj, izdisanje zraka kroz nos potiče simultano udisanje zraka kroz usta, a taj „dašak zraka“ dolazi u kontakt s nazalnim aparatom te možemo osjetiti 100 %-tnu aromu. Kako bi bolje razumjeli i naglasili važnost ovog dijela senzorike, pokušat ćemo objasniti na praktičnom primjeru: pokušajte prstima zatvoriti nos kad želite degustirati čaj. Neće doći do retronazalnog osjeta i percepcija će biti limitirana samo na već naveden okuse, slatko, kiselo i gorko.

Doista, samo si mirisanjem možemo dočarati suštinu onoga što kušamo te nam samo osjet mirisa može prenijetiaromatičnu kompleksnost čaja.