Košarica

Vaša košarica je prazna ...

Dimljeni čaj

Dimljeni su čajevi, zapravo, crni čajevi. Prema usmenoj predaji pokrajine Fujian, ovi čajevi datiraju od davne 1820. godine, kada je kineska vojska zaposjela jednu od plantaža. Vlasniku plantaže je naređeno da isprazni prostoriju za sušenje čaja pa se našao u nezgodnoj situaciji s mnoštvom vlažnog lišća.

Budući da nije htio izgubiti urod te sav uloženi trud, odlučio je smisliti način kako da ih brzo osuši – zapalio je vatru koristeći smrekovinu i na nju položio listove čaja.  Listovi su osušeni kroz nekoliko minuta te su poprimili karakterističnu, osebujnu aromu dima. Nakon nekoliko dana, slučajno je na plantažu pristigao strani trgovac da bi otkrio gomilu „škartiranog“ čaja. Privučen neobičnom, istančanom aromom, otkupio je sve od vlasnika plantaže te odnio sa sobom u Europu, gdje je čaj polučio nevjerojatan uspjeh.

U današnje se, moderno doba, još uvijek koristi isti način dimljenja čaja. Nakon zamatanja, listovi se lagano prže na vrućem, željeznom limu, postavljenom na podloške od bambusa, a sve iznad vatre zapaljene na smrekovini